Het Erasmus MC in Rotterdam gaat de gevolgen van het zikavirus onderzoeken en krijgt hierbij hulp van Surinaamse collega's.

Het zikavirus waart rond in Latijns-Amerika en zorgt voor koorts, gewrichtsklachten en huiduitslag. Deze klachten verdwijnen binnen een week.

Zwangere vrouwen worden wel gewaarschuwd voor het virus. De baby loopt hierdoor mogelijk kans op microcefalie, wat zorgt voor een te kleine schedel en onvolgroeide hersenen. De landen El Salvador, Brazilië en Colombia hebben vrouwen zelfs geadviseerd om een zwangerschap uit te stellen vanwege het rondwarende zika-virus. 

Volgens de NOS vertrekt een groep onderzoekers binnenkort naar Suriname om onder meer de eigenschappen van het virus en de effecten ervan op het zenuwstelsel te onderzoeken. Het wetenschappelijke bewijs voor de link tussen het virus en de hersenafwijking ontbreekt nog. Vorig jaar werden er 3.500 baby's met de afwijking geboren.

Ook is er geen vaccin om infectie te voorkomen en geen medicijnen die de ziekte tegengaan. 

Reisadvies

De Amerikaanse volksgezondheidsdienst CDC waarschuwt zwangere vrouwen om Latijns-Amerika en de Cariben voorlopig te mijden. Het gaat om de landen: Brazilië, Colombia, El Salvador, Frans-Guyana, Guatemala, Haïti, Honduras, Martinique, Mexico, Panama, Paraguay, Puerto Rico, Suriname en Venezuela.

Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken ziet nog geen reden om het reisadvies aan te passen. Er zijn tien Nederlanders besmet met het virus,  waarschijnlijk hebben zij de ziekte opgelopen in Suriname. 

België adviseert zwangere vrouwen hun reis naar een van die landen uit te stellen.