Directeur Christine Lagarde van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) stelt zich beschikbaar voor een tweede termijn.

Lagarde zei dit vrijdag op het World Economic Forum in het Zwitserse Davos.

De 60-jarige Française werd in 2011 de eerste topvrouw van het IMF. Lagarde staat dit jaar nog tot juli aan het roer.

Ze won respect in Europa dankzij de rol van het IMF bij de steunmaatregelen voor onder meer Ierland, Portugal en Griekenland.

Steun

Donderdag spraken Nederland, Duitsland, Frankrijk, Spanje en Groot-Brittannië al hun steun uit voor een nieuwe termijn van Lagarde.

"Nederland steunt Lagarde voor een tweede termijn", twitterde minister Jeroen Dijsselbloem van Economische Zaken donderdagavond.

Volgens Duitsland heeft ze zich getoond als een ''succesvolle crisismanager". In oktober had Lagarde al gezegd open te staan voor een verlenging, mits zij de steun heeft van de leden van het IMF.

Lagarde moet desondanks in haar thuisland terechtstaan voor nalatigheid in een zaak die draait om misbruik van Frans overheidsgeld.

Tegenkandidaat

De vraag is of landen als Brazilië, Rusland, India en China zullen instemmen met een nieuwe termijn, of met een tegenkandidaat komen. Er zouden zich ook andere kandidaten voor de functie hebben gemeld.

Hoewel het geen formele eis is dat de voorzitter van het IMF uit Europa moet komen en de leider van de Wereldbank uit de Verenigde Staten, is dit sinds de oprichting van de instellingen kort na de Tweede Wereldoorlog wel altijd zo geweest. Deze ongeschreven afspraak staat echter steeds meer onder druk.