Noord-Korea heeft een Amerikaanse student gearresteerd wegens "vijandelijke activiteiten". 

Dat meldt het Noord-Koreaanse staatspersbureau KCNA vrijdag volgens persbureau Reuters. De student zou de derde westerse burger zijn die wordt vastgehouden door Noord-Korea. 

De Amerikaanse universiteitsstudent zou Noord-Korea als toerist hebben bezocht en vervolgens zijn "betrapt bij het begaan van een vijandelijke daad tegen de staat". De vijandelijke daad werd volgens KCNA "getolereerd en gemanipuleerd door de Amerikaanse regering".

Volgens KCNA studeert de opgepakte 21-jarige Amerikaan aan de universiteit van Virginia. De student zou de eenheid van Noord-Korea hebben willen vernietigen. Een functionaris bij de Amerikaanse ambassade in Zuid-Korea heeft volgens Reuters gezegd op de hoogte te zijn van de arrestatie.

Video: Noord-Koreaanse staatstelevisie kondigt de arrestatie aan

Reisorganisatie

Gareth Johnson van Young Pioneer Tours in China zei dat de man een Noord-Korea-toer had geboekt bij deze reisorganisatie en dat hij op 2 januari was aangehouden. Johnson zei in contact te staan met de familie van de man en de Amerikaanse autoriteiten.

Een functionaris van de Amerikaanse ambassade in de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zei op de hoogte te zijn van de arrestatie.

Vorig jaar is een in Zuid-Korea geboren Canadese pastoor in Noord-Korea gearresteerd en veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens subversieve activiteiten.

VN-oproep

De VN liet vrijdag weten dat de wereld zich moet inzetten voor strafrechtelijke vervolging van de leiders van Noord-Korea, nu er geen verbetering is te zien in de mensenrechten daar. 

Sinds het laatste grote VN-rapport twee jaar geleden is er geen enkele verbetering opgetreden in het communistische land, stelt rapporteur Marzuki Darusman.