De vertrekkende regering van Myanmar laat meer dan honderd politieke gevangenen vrij.

Dat zei een hoge medewerker van het Myanmarese ministerie van Binnenlandse Zaken, die anoniem wil blijven.

Volgens een functionaris uit het kantoor van de president komen de gevangenen vrij vanwege een boeddhistische vredesconferentie die in het land wordt gehouden. Achttien van de gedetineerden zijn al op vrije voeten, liet een woordvoerder van de beruchte Insein-gevangenis vrijdag weten.

"Voor zover ik weet, worden de komende dagen 101 politieke gevangenen vrijgelaten", vertelde een medewerker van mensenrechtenorganisatie AAPP. Het zou vooral gaan om mensen die zijn opgepakt vanwege hun deelname aan demonstraties. De VS hadden maandag nog aangedrongen op de vrijlating van alle politieke gevangenen.

Verkiezingen

De regering van het land staat op het punt de macht over te dragen. De door militairen gesteunde partij van president Thein Sein verloor in november de verkiezingen van de National League for Democracy van oppositieleider Aung San Suu Kyi. Sein beloofde daarop dat de machtsoverdracht vreedzaam zal verlopen.

De verkiezingen waren historisch. Het was voor het eerst in 25 jaar dat in Myanmar (het vroegere Birma) vrije verkiezingen waren. Het land is jarenlang een militaire dictatuur geweest.