De autoriteiten in El Salvador adviseren vrouwen voorlopig niet zwanger te worden. Door het zikavirus, dat rondwaart in het land, kunnen mogelijk geboorteafwijkingen optreden bij zuigelingen.

Eerder kwamen ook Colombia en Brazilië al met een dergelijke oproep.

De regering van El Savador riep vrouwen donderdag op zwangerschapsplannen tot 2018 in de ijskast te zetten. Ook de Colombiaanse overheid adviseerde zwangerschappen uit te stellen. Vrouwen zouden daar uit voorzorg nog zeker zes tot acht maanden moeten wachten.

Het zikavirus wordt overgedragen door muggen. Wetenschappers vermoeden dat het virus leidt tot microcefalie bij zuigelingen. Kinderen worden dan geboren met een abnormaal klein hoofd. De hersenen zijn niet goed ontwikkeld en vaak is dan ook sprake van een verstandelijke beperking.

Nederlanders

Donderdag werd bekend dat tien Nederlanders besmet zijn geraakt met het virus. Zij hebben de ziekte opgelopen in Suriname. Onder hen zijn geen zwangere vrouwen.

De symptomen van het virus zijn koorts, huiduitslag, oogontsteking, gewrichtspijn en hoofdpijn. Patiënten hebben ongeveer twee tot zeven dagen nodig om te herstellen.

Reisadvies

Het Belgische ministerie van Buitenlandse Zaken raadt zwangere vrouwen aan om hun reizen uit te stellen naar landen in Latijns-Amerika en de Caraïben die door het zikavirus zijn getroffen, zo schrijft De Standaard vrijdag.

In Nederland is er nog geen aangepast advies. "We bekijken continu of de situatie aan het veranderen is. Wij gaan zelf niet over gezondheidsrisico's, dat ligt meer bij het RIVM", aldus het ministerie. "We verwijzen daardoor nu ook iets actiever naar hen op onze website."