De Verenigde Staten laten een man vrij die, omdat hij voor iemand anders werd aangezien, meer dan dertien jaar vastzat in het beruchte Amerikaanse gevangenenkamp in de marinebasis Guantanamo Bay. 

Mustafa al-Shamiri (37) is een van de vele gevangenen in het kamp die eindelijk op vrije voeten worden gesteld, meldt donderdag de Miami Herald.

Al-Shamiri werd aangezien voor een mogelijk belangrijke strijder van de terreurbeweging al-Qaeda.

In september concludeerde de Amerikaanse militaire inlichtingendienst ten slotte dat de activiteiten waar al-Shamiri van werd beschuldigd ''gepleegd zijn door andere bekende extremisten met namen of schuilnamen die lijken op Shamiri''.

Meer gevangenen vrij

De VS laten sinds begin dit jaar meer gevangenen vrij uit het beruchte kamp aan de zuidoostkust van Cuba. Het Amerikaanse ministerie van Defensie liet donderdag weten dat in 2016 vooralsnog zestien gevangen naar landen zijn gestuurd die bereid waren ze op te nemen.

Een gevangene uit Jemen weigerde te vertrekken naar het voor hem geselecteerde land. Er zitten nog steeds 91 mensen vast.

Bush

Het fel omstreden kamp is door de regering van George Bush (2001-2009) opgezet om buitenlandse terreurverdachten op te sluiten zonder dat die rechtsbescherming konden eisen op grond van de Amerikaanse wet.

Het is geen Amerikaans grondgebied, maar een basis die van Cuba is 'geleend' aan de Baai van Guantánamo. De huidige regering van president Barack Obama probeert van de gevangenen af te komen voor het einde van Obama's presidentschap, over bijna een jaar.