De Russische president Vladimir Poetin gaf waarschijnlijk persoonlijk toestemming voor de moord op voormalig Russische spion Aleksandr Litvinenko in 2006. Dat blijkt uit onderzoeksresultaten die een Britse rechter donderdag heeft vrijgegeven.

In het onderzoek wordt geconcludeerd dat Litvinenko "doelbewust" is vergiftigd "door anderen".

"De operatie van de FSB [Russische spionagedienst, red.] om meneer Litvinenko te doden werd waarschijnlijk goedgekeurd door meneer Patroesjev [Directeur FSB] en ook door president Poetin."

De Britse rechter onderzocht of de Russische overheid betrokken was bij de moord op Litvinenko. Hij hoorde de verklaringen van 62 getuigen aan en kreeg toegang tot informatie van de Britse inlichtingendiensten.

Polonium-210

Litvinenko stierf in 2006 op 43-jarige leeftijd, drie weken nadat hij in Londen met de Russische oud-agenten Andrej Lugovoi en Dmitri Kovtun in Londen thee had gedronken. Hij zou zijn vergiftigd met polonium-210, een radio-actieve stof die geur-, smaak- en kleurloos is. 

Litvinenko was een voormalig officier van de Russische spionagedienst FSB en later Kremlin-criticus, en vluchtte in 2000 naar het Verenigd Koninkrijk. Hij zei dat hij werd vervolgd en kreeg asiel. Jaren later kreeg hij de Britse nationaliteit.

Oud-agenten Lugovoi en Kovtun ontkennen betrokken te zijn bij de moord. Net na de uitspraak van de Britse rechter verklaarde Lugovoi de aantijgingen "absurd" te achten. De Britten hebben Rusland herhaaldelijk gevraagd Lugovoi en Kovtun uit te leveren, maar het Kremlin weigert dat. Volgens het Russische persbureau Interfax blijft Moskou bij dat besluit.

Moskou stelt in een reactie op het vonnis dat het onderzoek "politiek gemotiveerd" en niet transparant is. De Britse regering heeft Lugovoi en Kovtun naar aanleiding van het vonnis sancties opgelegd: hun tegoeden worden bevroren. Ook wordt de Russische ambassadeur op het matje geroepen. Premier David Cameron laat via zijn woordvoerder weten de onderzoeksresultaten "extreem verontrustend" te vinden. 

Video: Reactie weduwe Litvinenko

Weduwe Litvinenko reageert op 'doelbewuste vergiftiging' van haar man
Weduwe Litvinenko reageert op 'doelbewuste vergiftiging' van haar man

Asiel

Litvinenko's weduwe, Marina, stelt volgens Sky News dat ze "erg tevreden" is dat de rechtbank de laatste woorden van haar man heeft "bewezen". Ze roept de Britse regering op tot nieuwe sancties tegen Rusland. Zo vindt Marina dat Poetin en andere Russische functionarissen een reisverbod opgelegd moet worden. Ook pleit ze voor aanvullende economische sancties. 

Litvinenko stelde op zijn sterfbed: "U kunt één man het zwijgen opleggen, maar, meneer Poetin; de galm van protesten over de hele wereld zal weerkaatsen in uw oren voor de rest van uw leven."

Volgens Marina werkte haar man voor de Britse inlichtingendienst MI6.