Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft donderdag weer de aanval geopend op de installaties van de grote oliehaven Ras Lanuf aan de Libische kust. Dat hebben de havenautoriteiten meegedeeld.

Bij de aanval zijn minstens vier grote opslagtanks in brand gevlogen. De oliehaven van Ras Lanuf met zijn waardevolle installaties is deze maand al meerdere keren door de extremisten van IS aangevallen.

Het staatsoliebedrijf liet weten dat de olieterminal, die al sinds december 2014 dicht is, nog lange tijd gesloten blijft vanwege de grote schade. Alleen al afgelopen maand ging in en rond Ras Lanuf het equivalent van ongeveer een miljoen vaten olie in vlammen op door de gevechten, zei de chef van het oliebedrijf.

IS heeft in een verklaring meer aanvallen op olieopslag en -installaties aangekondigd. Naast Ras Lanuf behoren ook onder meer al-Sidrah, de andere grote oliehaven, en de havens van Brega, Jallo en Tobroek tot de doelen. De haven van al-Sidrah is ook recent meerdere keren door IS aangevallen.

De extremisten opereren veelal vanuit de stad Sirte, die geheel in hun handen is. Overigens is de Libische olieproductie sinds de val van dictator Kaddafi met ongeveer driekwart gedaald.