Net als in Zwitserland moeten vluchtelingen ook in de Duitse deelstaten Beieren en Baden-Württemberg contant geld afgeven. 

Dat zegt de Beierse minister van Binnenlandse Zaken Joachim Herrmann donderdag in de Duitse krant Bild.

Asielzoekers worden bij aankomst in een opvangcentrum gescreend. Er wordt gezocht naar documenten, maar ook naar kostbaarheden en geld. Wie in Beieren meer dan 750 euro aan bezittingen heeft, loopt het risico alles daarboven af te moeten staan.

Er wordt eveneens geld in beslag genomen als er tegen de vluchteling nog een vordering geldt, of wordt verwacht, aldus Herrmann.

Sieraden

In Baden-Württemberg ligt de grens bij 350 euro. In december 2015 werd per persoon gemiddeld een bedrag van vier cijfers (dus minimaal 1.000 euro) ingehouden, aldus Bild.

"Wie bij ons asiel aanvraagt moet voor de hulpverlening in principe zijn inkomen en bezittingen aanspreken. Daaronder vallen bijvoorbeeld ook sieraden", zegt Aydan Özoguz van de SPD. Zij is in de Duitse bondsregering verantwoordelijk voor integratie.

Federaal recht

De deelstaten volgen daarmee het federale recht om asielzoekers eerst hun eigen vermogen aan te spreken. "Ook al zijn er nog altijd hardnekkige vooroordelen, de asielzoekers hebben het geenszins beter dan de uitkeringsgerechtigden", benadrukt Özoguz.

Onlangs werd bekend dat vluchtelingen die Zwitserland binnen willen komen alles boven de 1000 Zwitserse frank (ruim 900 euro) moeten inleveren. Wie niet binnen zeven maanden vrijwillig vertrekt, betaalt mee aan de opvang. Als er asiel wordt verleend komt er nog een forse 'naheffing'. Vorig jaar haalde de Zwitserse overheid zo bij ruim honderd vluchtelingen een krappe 200.000 euro op.