Grondwettelijk hof Zimbabwe verbiedt kindhuwelijken

Het grondwettelijk hof in Zimbabwe heeft het sluiten van kindhuwelijken in dat land per direct verboden.  

Voortaan is het voor Zimbabwaanse tieners verboden om voor hun achttiende verjaardag in het huwelijk te treden, meldt persbureau AP. Het verbod, dat direct van kracht is geworden, werd unaniem door het hof aangenomen.

De zaak werd voor het hof gebracht door twee minderjarige meisjes die vijf jaar geleden tot een huwelijk werden gedwongen. Zij moesten allebei de man trouwen van wie ze zwanger waren geworden.

De twee meisjes deden onlangs tot in detail hun verhaal voor de leden van het constitutioneel hof. "Mijn leven is een hel die ik niemand anders toe wens", aldus één van de twee gedwongen bruiden.

Hogere straffen

De advocaat die de vrouwen vertegenwoordigt, heeft er op aangedrongen dat het parlement vervolgens de straffen op het breken van de wet verhoogt.

Een derde van de Zimbabwaanse vrouwen trouwt gedwongen voordat ze achttien jaar oud zijn. Dit is vaak gewoonte in hun dorp, of het wordt gedaan omdat de lokale religie dat voorschrijft. Vaak raken de meisjes ook al op zeer jonge leeftijd zwanger.

De VN-Mensenrechtenraad nam vorige jaar een resolutie aan waarin kindhuwelijken een schending van de universele mensenrechten werd genoemd. Elk jaar worden wereldwijd meer dan vijftien miljoen minderjarige meisjes gedwongen te trouwen, vaak met een veel oudere partner.

Lees meer over:
Tip de redactie