Gouverneur Kate Brown van de staat Oregon heeft de federale overheid opgeroepen actie te ondernemen tegen de gewapende militie die inmiddels bijna drie weken een overheidsgebouw in het stadje Burns bezet.
 

Als dit niet gebeurt, houdt de gouverneur de federale overheid verantwoordelijk voor de kosten die de bezetting met zich mee brengt, meldt persbureau AP woensdag.

Tijdens een persconferentie meldde zij het verzoek tot ingrijpen rechtstreeks aan het Witte Huis te hebben gericht. Zij schat inmiddels de kosten die de bezetting met zich mee brengt op een half miljoen dollars.

De bewoners van de stad Burns hebben inmiddels meerdere malen duidelijk gemaakt dat ze genoeg hebben van de pakweg 150 gewapende bezetters van het bezoekerscentrum van een nationaal natuurpark. De militie, die zegt de wapens niet te willen gebruiken, nam begin januari bezit van het gebouw.

Video: Bezetters Oregon blijven

Bezetters Oregon zijn niet van plan te gaan
Bezetters Oregon zijn niet van plan te gaan

Landeigenaren

De groep noemt zichzelf de Citizens for Constitutional Freedom en staat onder leiding van de mormoonse broers Ammon en Ryan Bundy. Zij voeren al jarenlang ruzie met de overheid over het bezit van land in de regio. De landeigenaren vinden dat de landelijke overheid teveel invloed uitoefent op hun bezit.

De ruzie gaat al vijftien jaar terug: in 2001 werd een lokale landeigenaar aangeklaagd door de federale overheid omdat hij buiten zijn gebied een aantal herten had doodgeschoten. De federale overheid heeft zich tot nu toe buiten de gewapende bezetting gehouden. De FBI houdt vooralsnog vast aan het standpunt "te hopen dat de situatie vreedzaam wordt opgelost".

Draaiboek

Het draaiboek voor dit soort situaties is aangepast nadat eerder soortgelijke bezettingen na ingrijpen van autoriteiten uitliepen op bloedbaden, zoals in Waco. In 1993 vielen er tientallen doden toen soldaten het gebouw belegerden van een religieuze sekte die werd verdacht van illegale wapenhandel

De Bundy’s leidden in 2014 ook al een gewapend protest tegen de overheid. Dit protest ging toen over het betalen van graasbelasting. De Bundy’s kregen hier veel steun voor, waarna de federale troepen uiteindelijk afzagen van een confrontatie.