Hulporganisaties vragen gezamenlijk aandacht voor oorlog Syrië

Een aantal internationale hulporganisaties vraagt gezamenlijk om aandacht voor de oorlog in Syrië. Ze hopen dat mensen hun oproep delen en daarmee duidelijk maken dat er een einde moet komen aan de burgeroorlog. 

UNICEF, Save the Children, UNHCR en Nederlandse organisaties als Stichting Vluchteling en Kerk in Actie hopen met hun oproep dat het bloedvergieten in Syrië tot een einde wordt gebracht.

Belangrijkste doel is dat de internationale gemeenschap gaat beseffen dat er meer moet gebeuren om de oorlog te stoppen. 

"Het leed dat zich op dit moment in Syrië voltrekt, is met geen pen te beschrijven. De wereld heeft de verantwoordelijkheid om nu in actie te komen", zegt Jan Bouke Wijbrandi, directeur van UNICEF Nederland.

"Door de wereldwijde oproep hopen we dat een einde aan het conflict dichterbij komt. Laat zien dat het leed in Syrië niet mag voortduren."

Video: Drone filmt verwoestingen in Syrische stad Homs

Mensen in nood

De organisaties willen dat er ongelimiteerde toegang tot mensen in nood komt. Ze hopen dat er een wapenstilstand kan worden bereikt zodat noodhulp en gezondheidszorg de mensen kan bereiken.

Ook willen ze dat er een einde komt aan de aanvallen op burgerdoelen zodat kinderen veilig naar school kunnen en moet er uiteindelijk een einde komen aan de belegeringen door alle partijen.  

Madaya

Veel Syrische steden en dorpen zijn onbereikbaar voor hulporganisaties omdat ze worden belegerd. Eerder deze maand werd de noodklok nog geluid voor onder meer het bergdorp Madaya.

Daar zijn volgens de VN de afgelopen weken enkele tientallen mensen door honger gestorven. Pas na zware druk van de internationale gemeenschap werd hulp toegelaten tot het dorp.

Video: Hulpgoederen komen aan in Madaya

Syrië

Het conflict in Syrië speelt al bijna vijf jaar en heeft een grote stroom vluchtelingen op gang gebracht.

Op 25 januari vinden er in Genève vredesbesprekingen plaats die onderdeel zijn van een internationaal initiatief om een einde te maken aan het conflict in Syrië, dat al aan ongeveer 250.000 mensen het leven heeft gekost

Lees meer over:
Tip de redactie