Koerden ontkennen verwoesten huizen N-Irak (3)

Koerden ontkennen dat ze in het noorden van Irak duizenden huizen hebben vernield, zoals Amnesty International woensdag op basis van eigen onderzoek meldt. 

Voor die beschuldiging is geen basis, verklaarde het Koerdische ministerie voor Peshmergazaken.

Amnesty zegt dat Koerdische strijders duizenden huizen hebben verwoest in gebieden die ze hebben heroverd op terreurorganisatie Islamitische Staat (IS). Volgens de mensenrechtenorganisatie lijkt het erop dat de Koerden hele Arabische gemeenschappen hebben willen verdrijven. Dit uit wraak voor hun mogelijke steun aan IS.

''Het dakloos maken van burgers en het opzettelijk vernietigen van huizen en andere bezittingen zonder dat daarvoor een militaire rechtvaardiging is, is een mogelijke oorlogsmisdaad", vindt onderzoekster Donatella Rovera, die ter plekke is geweest.

Volgens Amnesty mogen de op de vlucht geslagen Arabische bewoners van de Peshmerga's niet meer terugkeren. Tienduizenden burgers zitten daardoor onder slechte omstandigheden in geïmproviseerde kampen.

Veldonderzoek

Het rapport is gebaseerd op veldonderzoek in dertien dorpen en steden die tussen september 2014 en maart 2015 werden heroverd op IS. Ook zijn verhalen opgetekend van meer dan honderd ooggetuigen en slachtoffers.

Daarnaast zijn er satellietbeelden gemaakt. Daarop is te zien dat gebouwen zijn weggevaagd of zwaar beschadigd en zijn sporen zichtbaar van bulldozers, aldus de mensenrechtenorganisatie.

Volgens het Koerdische departement ''liegt'' Amnesty en zijn er geen documenten die de beschuldigingen staven.

Lees meer over:
Tip de redactie