De Indonesische stad Semarang wil het oude koloniale centrum van de stad in ere herstellen. De krant The Jakarta Post meldde woensdag dat burgemeester Tavip Supriyanto zeker 105 panden in het Nederlands-Indische hart van zijn stad wil restaureren. 

De krant omschrijft de beoogde wijk Kota Lama ook als Klein Nederland.

De burgemeester heeft gezien dat de koloniale architectuur toeristen trekt en wordt bedreigd. Kota Lama is naar Nederlands voorbeeld verrezen. Veel gebouwen uit de tijd van de Nederlandse overheersing zijn echter al gesneuveld, verwaarloosd of staan op instorten. De gemeente heeft al ruim 2 miljoen euro opzijgelegd voor het herstelproject.

Gouverneur Ganjar Pranowo van de provincie Centraal-Java, waarvan Semarang de hoofdstad is, is enthousiast over het initiatief. ''Ik ga Kota Lama over de hele wereld verkopen'', zei hij na een bezoek aan de wijk. Volgens hem hebben de Nederlanders erg veel aandacht aan de architectuur van Kota Lama besteed en moet het in 2016 worden herbouwd of hersteld. Er hebben zich al vrijwilligers aangemeld om bij de restauratie te helpen.