De kerncentrales in België zijn veilig. Dat benadrukte de Belgische minister van Veiligheid Jan Jambon woensdag in Doel.

Jambon liep samen met de Nederlandse minister Melanie Schultz (Infrastructuur en Milieu) mee met de eerste gezamenlijke inspectie van Belgische en Nederlandse toezichthouders.

''Wij hebben veel, veel minder incidenten in onze kerncentrales dan in andere energiecentrales. Wij hebben hier een of twee incidentjes gehad, in het niet-nucleaire gedeelte. De veiligheid was niet in het geding. Onze kerncentrales zijn heel veilig'', zei Jambon.

Schultz wilde na afloop geen oordeel vellen over de kerncentrale bij Doel, net over de grens bij Antwerpen. ''Ik ben een leek, ik kan daar niets over zeggen, daar hebben we de toezichthouders voor, die zeggen dat het hier nu veilig is en daar vertrouw ik op.''

Communicatie

Tijdens het bezoek spraken Schultz en Jambon af om de communicatie over incidenten bij Belgische en Nederlandse kerncentrales op elkaar af te stemmen. Dat moet meer openheid geven over wat er precies aan de hand is.

De centrale van Doel, net over de grens van Nederland bij Antwerpen, komt vaak in het nieuws door incidenten. Tijdens de kerstperiode nog werden enkele reactoren automatisch stilgelegd wegens problemen.

Bij burgers, onder meer in de Nederlandse grensstreek, hebben de problemen - in combinatie met de leeftijd van de kerncentrale in Doel - veel onrust gebracht.

België heeft in totaal twee kerncentrales. Naast de centrale in Doel staat er ook een in Tihange. Deze kerncentrales hebben respectievelijk vier en drie kernreactoren.

Kerncentrales België

Pr-stunt

De ministers ontkennen dat het bezoek van woensdag een pr-stunt is. ''We hebben eind vorig jaar al deze afspraak en inspectie gepland.''

Bij gezamenlijke inspecties is het de bedoeling om van elkaar te leren. Nederlandse inspecteurs liepen woensdag mee, in de toekomst zullen ook Belgische experts in de Nederlandse centrales een kijkje nemen.

België en Frankrijk voeren al tien jaar gezamenlijke inspecties uit van elkaars kerncentrales.

Niet betrouwbaar

Greenpeace zegt dat de inspectiediensten ''volstrekt niet betrouwbaar'' zijn. ''Door de ministers van België en Nederland wordt met de gezamenlijke inspecties een toneelstukje opgevoerd.''

De organisatie pleit voor inspecties door een onafhankelijke expert en startte onlangs een rechtszaak met als doel een volwaardige milieu-effectrapportage af te dwingen. Hierbij zouden ook bewoners van Nederlandse kant betrokken moeten worden.