De industrieën produceren zo veel plastic en de mens dumpt zo veel ervan in zee, dat er in 2050 vermoedelijk meer kunststof dan vis in de oceanen is te vinden. 

Dat schrijft de Ellen MacArthur Foundation in een rapport dat bij het begin van het World Economic Forum in Davos is gepresenteerd.

In een halve eeuw is de plasticproductie wereldwijd vertwintigvoudigd. Er wordt momenteel jaarlijks circa 311 miljoen ton geproduceerd. De stichting verwacht dat de productie de komende twintig jaar nog eens zal verdubbelen.

20 procent van de olieproductie zal in 2050 opgaan aan plastic. Vandaag de dag is dat nog 5 procent. Slechts 5 procent van het plastic wordt gerecycled. De rest verdwijnt naar stortplaatsen of in zee.

De naamgeefster van de stichting is de bekende Engelse solozeilster Dame Ellen MacArthur. Haar stichting streeft al jaren naar een industrie die vervuilt noch restproducten achterlaat. 

Boyan Slat

De Nederlandse twintiger Boyan Slat probeert met zijn project The Ocean Cleanup grote hoeveelheden plastic uit de oceanen te verwijderen. Slat ontwierp in 2012 een installatie van lange drijvende armen.

Zijn project won in 2014 een milieuprijs voor de VN. Binnenkort start hij met zijn installatie een test op de Noordzee.

Video: The Ocean Cleanup van Boyan Slat

Boyan Slat gaat plastic ruimen met The Ocean Cleanup
Boyan Slat gaat plastic ruimen met The Ocean Cleanup