Gouverneur Rick Snyder van de staat Michigan heeft publiekelijk zijn excuses aangeboden aan de inwoners van de stad Flint voor de watercrisis. In de stad geldt de noodtoestand omdat er lood in het drinkwater zit.
 

Volgens The New York Times heeft Snyder zijn volledige medewerking beloofd aan het onderzoek naar de gang van zaken. Ook heeft hij volledige inzage in zijn e-mailcorrespondentie over het onderwerp toegezegd.

"Het spijt me en ik zal het goedmaken", beloofde Snyder. "Geen enkele inwoner van deze prachtige staat zou in een ramp als deze moeten kunnen belanden. De overheid heeft gefaald en heeft uw vertrouwen beschaamd - zowel op lokaal als federaal niveau."

De uitspraken van de gouverneur zijn opmerkelijk. Tot nu toe heeft hij niet zo ruiterlijk de rol in het schandaal willen erkennen. Zijn excuses kwamen een halve dag na de constatering van de Nationale Milieudienst dat de staatsoverheid veel sneller had moeten reageren nadat zich maanden geleden de eerste klachten.

Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint
Gouverneur biedt excuses aan voor watercrisis Flint

Noodtoestand

President Barack Obama kondigde zaterdag de noodtoestand af vanwege het drinkwater. De problemen ontstonden nadat Flint  in 2014 overstapte op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam echter uit oudere leidingen en was zouter. Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en de kleur van het water.

Er werd lang niets met de klachten gedaan, maar uit recente tests blijkt dat een aantal kinderen een verhoogd loodgehalte in het bloed heeft. Lood kan leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen. De inwoners van Flint mogen nu voorlopig geen water meer uit de kraan drinken.

Michael Moore

De stad telt bijna 100.000 inwoners. Washington coördineert de hulp aan Flint en gaat ervoor zorgen dat de stad zeker drie maanden goed water krijgt. Dat het Witte Huis zich mengt in de kwestie is uitzonderlijk: doorgaans roept de president alleen de noodtoestand uit als zich grote natuurrampen voordoen.

De kwestie speelt al maanden. Justitie en de Nationale Milieudienst zijn een onderzoek gestart om te kijken of er wetten zijn gebroken bij het nemen van het besluit over de nieuwe waterbronnen. De zaak kreeg veel landelijke aandacht dankzij filmregisseur Michael Moore, die oorspronkelijk uit Flint komt.