Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) heeft 270 van de vierhonderd mensen vrijgelaten die zaterdag werden ontvoerd uit de Oost-Syrische stad Deir al-Zor.

Het gaat vooral om kinderen en vrouwen, heeft het activistische Syrische Observatorium voor Mensenrechten dinsdag bekendgemaakt. Zij blijven voorlopig in door IS bezette dorpen.

Bij Deir al-Zor zijn al dagenlang hevige gevechten tussen het regeringsleger en strijders van IS. Delen van de stad zijn nog in handen van de terreurbeweging. De Verenigde Naties bevestigden dinsdag dat de beweging zaterdag in de stad een bloedbad heeft aangericht en mensen heeft ontvoerd.

Over aantallen kon de organisatie niets zeggen, omdat de stad moeilijk bereikbaar is. Bewoners van de stad hadden eerder gemeld dat er zo'n 280 mensen door IS zijn geëxecuteerd. Onder de slachtoffers zijn vrouwen, kinderen en ouderen.

Opgepakt

Volgens het Syrisch Observatorium zijn er dinsdag weliswaar mensen vrijgelaten, maar heeft IS op die dag ook zo'n vijftig mensen opgepakt. Jongens en mannen, tussen 13 en 55 jaar oud, zouden gevangen genomen zijn nadat IS-strijders huizen binnenvielen.

"Zij die banden hebben met de regering zullen worden gestraft, en zij die geen link hebben met het regime moeten religieuze lessen ondergaan over de manier waarop IS de islam interpreteert", aldus het observatorium.

In 60 seconden: Wie zijn de IS-strijders?