'VN-waarnemers naar Oost-Oekraïne'

De Verenigde Naties zetten een waarnemingsmissie op touw voor Oost-Oekraïne. De missie gaat zaterdag van start, heeft de Oekraïense vertegenwoordiger bij de VN in New York dinsdag bekendgemaakt. 

De blauwhelmen zullen zich in Oost-Oekraïne vooral bezighouden met noodhulp voor de bevolking. 

De missie zal bestaan uit medewerkers van de ontwikkelingsorganisatie UNDP, kinderrechtenorganisatie UNICEF en de mijnenopruimdienst UNMAS. Het team zal in ieder geval overleg plegen met de Oekraïense autoriteiten in Kiev en de lokale machthebbers in het oosten van het land. Hoeveel mensen er naar Oost-Oekraïne gaan is niet bekend.

Moskou heeft verontwaardigd gereageerd op het nieuws. De VN-vertegenwoordiging in Rusland zei tegen internetkrant Gazeta.ru dat ze niets wist van de missie. Zo'n soort missie kan alleen worden uitgevoerd na beraad daarover met alle betrokken en geïnteresseerde partijen op het VN-kantoor in New York, aldus de Russische VN-tak.

Verrassing

Ook de rebellen in Oost-Oekraïne zeggen dat het nieuws als een verrassing komt. Denis Poesjilin van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk noemt de komst van VN-waarnemers legaal onmogelijk.

''We hebben een aantal stappen die we hebben vastgelegd in de Minsk-akkoorden'', zei Poesjilin. ''Volgens die afspraken is de waarneming in handen van de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa, de OVSE.'' Poesjilin is namens de rebellen hoofdonderhandelaar in de Contactgroep Oekraïne, waar ook Oekraïne en Rusland onderdeel van zijn.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie