Aanhangers van terreurbeweging Islamistische Staat hebben de dood bevestigd van de IS-strijder Mohammed Emwazi, beter bekend als 'Jihadi John', meldt Reuters. In het tijdschrift Dabiq van de beweging is een lofrede te vinden over de beul.

In november bevestigde een Amerikaanse functionaris al zijn dood. Emwazi zou volgens de functionaris overleden zijn bij een Amerikaanse luchtaanval in Syrië in november.

IS bevestigt dat Emwazi is gedood bij een luchtaanval, maar maakt niet duidelijk of het hierbij om de luchtaanval in november ging.

Emwazi staat bekend als de beul van IS. Hij was te zien in verschillende onthoofdingsvideo's van de terreurgroep. In februari werd Emwazi door zijn moeder herkend in een video waarin hij de Amerikaan James Foley onthoofdt. Onder zijn slachtoffers zijn ook de Britse hulpverleners Alan Henning, David Haines en enkele IS-strijders.

Video: Wie zijn de IS-strijders in 60 seconden

2012

Emwazi komt uit Londen en was bekend bij de Britse inlichtendiensten. Hij is opgegroeid in een middenklassegezin en zou een opleiding tot computerprogrammeur hebben gevolgd. In 2012 reisde hij naar Syrië om zich daar aan te sluiten bij de opstand.

De strijder was in 2014 ook gewond geraakt bij een Amerikaanse luchtaanval.

Lofrede

In de lofrede voor de jihadist stelt IS dat Emwazi voor zijn reis naar Syrië nauwlettend in de gaten werd gehouden door de Britse veiligheidsdienst MI5. Hij zou tijdens een van zijn reizen zelfs zijn verhoord door medewerkers van de dienst. Emwazi was in Koeweit geboren, maar woonde tijdens zijn studiejaren in West-Londen.

In een recente video waarin IS dreigt met aanslagen in Groot-Brittannië is een andere Britse man te zien, samen met een kind dat ook uit Groot-Brittannië komt. De Britse veiligheidsdiensten doen onderzoek naar de video.