Hoogste rechter VS gaat kijken naar Obama's immigratieplannen

Het hoogste gerechtshof van de Verenigde Staten gaat kijken naar de immigratieplannen die de Amerikaanse president Barack Obama eind 2014 per decreet doorvoerde.

Omdat 26 Amerikaanse staten protesteerden tegen het plan van Obama, werd implementatie uitgesteld. De staten claimen dat Obama als president niet de bevoegdheid heeft om de plannen zonder instemming van het Congres uit te voeren. Volgens Reuters komt het gerechtshof eind juni met een uitspraak. 

Middels het in Amerika omstreden beleid kunnen vijf miljoen illegalen in de Verenigde Staten blijven. Immigranten die al langer dan vijf jaar in de VS zijn, kunnen een verzoek doen om van de deportatielijst te worden geschrapt. Zij moeten zich dan registreren en ouders zijn van in Amerika geboren kinderen.

Het omvormen van het Amerikaanse immigratiebeleid was een van de belangrijkste verkiezingsbeloften van Obama. Hij wil naar eigen zeggen het "kapotte immigratiesysteem herstellen".

Compromis

Jarenlang probeerde Obama tevergeefs tot een compromis te komen met de Republikeinen in het Congres. De Republikeinen verkregen in de tussentijdse verkiezingen een meerderheid in zowel het Huis van Afgevaardigden als de Senaat, en Obama besloot zijn plannen daarom per decreet door te voeren. 

In Amerika leven naar schatting elf miljoen illegale immigranten. Veel conservatieve Amerikanen zijn van mening dat die immigranten terug moeten naar hun land van herkomst, door middel van uitzetting. 

Een groot deel van de illegale immigranten woont echter al jaren in Amerika en uitzettingen hebben grote gevolgen voor het gezinsleven dat zij in Amerika hebben opgebouwd.

Lees meer over:
Tip de redactie