Terreurgroep Islamitische Staat (IS) houdt in Irak naar schatting 3500 mensen gevangen als slaaf. Het zijn voornamelijk vrouwen en kinderen van de Yezidi-bevolkingsgroep, die in de zomer van 2014 gevangen zijn genomen. 

Daarnaast zijn tussen 1 januari 2014 en 31 oktober 2015 minstens 18.800 burgers gedood in Irak en meer dan 36.000 gewond geraakt.

Dit staat in een dinsdag gepresenteerd rapport van de Verenigde Naties over de gruwelen waar Irak onder lijdt. Naar schatting 3,2 miljoen mensen waren ontheemd in dat land.

In Mosul zijn achthonderd tot negenhonderd kinderen door IS ontvoerd om door de extremistenbeweging te worden getraind, aldus de rapporteurs. IS heeft ook eigen kindsoldaten doodgeschoten toen die uit angst van het front wegvluchtten.

Vluchtelingen

De VN bekritiseert niet alleen het geweld van IS, maar ook dat van regeringstroepen, regeringsgezinde milities of de Koerdische strijdkrachten.

VN-Mensenrechtencommissaris Zeid Raad al-Hussein zei dat "het rapport de gruwelen illustreert waar de Iraakse vluchtelingen aan willen ontsnappen als ze op weg gaan naar Europa of elders''. De VN vreest dat de schattingen in het rapport erg terughoudend zijn.

Video: Wie zijn IS-strijders?

Animatie door in60seconds