Rivaliserende regeringen Libië vormen een regeringsploeg

Twee rivaliserende regeringen in Libië hebben dinsdag in het buurland Tunesië samen één regeringsploeg gevormd. 

Het is de bedoeling dat ze nu samen optrekken, onder meer tegen de oprukkende jihadisten in Libië die zich tot onderdeel van Islamitische Staat (IS) hebben uitgeroepen.

Onder aanvoering van de Verenigde Naties werd op 17 december in Tunis een vredesakkoord bereikt dat nu als basis dient voor de nieuwe regering.

Dat akkoord werd gesloten door topfiguren van de internationaal erkende regering die naar het noordoosten van Libië is uitgeweken en de Regering van Nationale Redding in de hoofdstad Tripoli.

Reageren

Het is nog niet duidelijk hoe de talrijke milities, bendes en stammen in het uitgestrekte Noord-Afrikaanse land op de nieuwe regering reageren. Het kabinet is door een Presidentiële Raad in Tunis gevormd, heet Regering van Nationaal Akkoord en telt 32 ministers.

Het Libische parlement moet instemmen met de nieuwe regering.

Koenders

Minister Koenders noemt de benoeming van een eenheidsregering een stap in de goede richting. Dat zegt minister Koenders dinsdag. "Het tot stand komen van de eenheidsregering is winst, zeker na lange tijd van concurrerende machtsblokken", aldus de minister.

Volgens Koenders wordt Libië steeds meer een toevluchtsoord voor IS. "Alleen een Libische regering die het land geheel onder controle heeft, kan ervoor zorgen dat ISIS geen voet meer aan de grond krijgt." 

De Europese Unie heeft een steunpakket van 100 miljoen euro voor Libië aangekondigd.

Libië verkeert in een chaos sinds de val dictator Muammar Kaddafi in 2011.

Lees meer over:
Tip de redactie