'Kinderen maken batterijen smartphones voor bekende fabrikanten'

Kinderhanden zijn betrokken bij de productie van batterijen voor smartphones en laptops van de bekende fabrikanten.

In kleine kobaltmijnen in het zuiden van Congo werken duizenden minderjarigen. Sommigen van hen zijn slechts zeven jaar oud, meldt mensenrechtenorganisatie Amnesty International dinsdag in een rapport (pdf). Meer dan de helft van de wereldwijde kobaltproductie komt uit Congo.

Amnesty International acht het waarschijnlijk dat grote elektronicafabrikanten als Apple, Samsung en Sony batterijen in hun producten plaatsen die door kinderarbeid zijn gemaakt. Volgens de organisatie wordt kobalt uit de mijnen verkocht aan grote bedrijven die het verwerken en exporteren. Zij zouden samenwerken met batterijfabrikanten die leveren aan nagenoeg alle bekende makers van smartphones.

Alle bedrijven ontkennen directe betrokkenheid bij de kinderarbied, maar door de complexiteit van de productieketen zeggen verschillende bedrijven alsnog te zullen onderzoeken of kobalt van het betrokken mineraalbedrijf Huayou Cobalt toch in producten is terechtgekomen.

Minderjarigen

Volgens Amnesty leven de kinderen in de Congolese mijnen in gevaarlijke omstandigheden, krijgen ze geen zorg en verdienen ze een hongerloon. Circa twintig procent van de kobaltproductie in Congo is afkomstig uit de mijnen waarin kinderen werken.

"Miljoenen mensen maken van de nieuwe technologieën gebruik, maar ze vragen zich niet af hoe deze tot stand komen", aldus Mark Dummett van Amnesty.

De Verenigde Naties schatten in 2014 dat in de mijnen in het zuiden van Congo rond de 40.000 minderjarigen aan het werk waren.

Controle

Amnesty International roept elektronica- en autofabrikanten op geen batterijen of accu's te gebruiken die door kinderarbeid zijn geproduceerd. Ook eist de mensenrechtenorganisatie een betere controle van de kleine mijnen door de Congolese autoriteiten.

De regering in Kinshasa verwerpt de beschuldiging van Amnesty. Volgens een woordvoerder is het een 'trucje' van andere kobaltproducerende landen om hun marktaandeel te vergroten.

Tip de redactie