Ex-SS'er (95) voor de rechter

Het Openbaar Ministerie in de Duitse stad Schwerin beschuldigt een 95-jarige voormalige SS'er van hulp bij de moord op minstens 3681 mensen. 

De misdaden zijn gepleegd in het vernietigingskamp Auschwitz-Birkenau, waar de verdachte tussen 15 augustus en 14 september 1944 bij de medische dienst werkte.

Het proces begint op 29 februari. Het verloop ervan is afhankelijk van de gezondheidstoestand van de bejaarde verdachte.

Het OM heeft bijna een jaar aan de voorbereiding op de zaak gewerkt. De verdediger van de verdachte bestrijdt de schuld van zijn cliënt.

Gezondheidstoestand 

De rechtbank moest vorig jaar zomer vanwege de gezondheidstoestand van de verdachte afzien van de behandeling van de zaak. Op basis van een psychiatrisch onderzoek is nu besloten dat het proces kan beginnen.

De voormalige SS'er stond in 1948 al voor een Poolse rechtbank. Die veroordeelde hem echter uitsluitend wegens zijn lidmaatschap van de SS. Na zijn straf te hebben uitgezeten, keerde de man naar Duitsland terug, waar hij werkzaam was in de landbouw.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie