Clinton en Sanders botsen over gezondheidszorg tijdens debat

De Amerikaanse presidentskandidaten Hillary Clinton en Bernie Sanders botsten tijdens het Democratisch debat in de nacht van zondag op maandag over gezondheidszorg in de Verenigde Staten.

Volgens Clinton zou door Sanders voorgestelde gezondheidszorgplan de Republikeinen in de kaart spelen. Veel conservatieve Republikeinen willen af van het zorgstelsel dat door president Barack Obama is ingesteld. 

"We hebben al zo ontzettend veel bereikt", aldus Clinton. "Ik wil niet dat de Republikeinen dit tenietdoen." Clinton was in het debat uitgesproken positief over Obama's beleid. Ze noemde het door Obama ingestelde zorgstelsel een van zijn grootste successen en bekritiseerde Sanders omdat hij Obama neerzet als een zwakke president. 

Sanders noemde Clintons beschuldigingen "totale onzin". "Mijn plan zorgt ervoor dat elke man, vrouw en kind een zorgverzekering krijgt." Volgens Sanders zijn er momenteel nog altijd 29 miljoen Amerikanen die niet verzekerd zijn.

Clinton haakte daar vervolgens scherp op in. "Ik weet eigenlijk niet over welk plan je het nu hebt. Het plan dat je vanavond gepubliceerd hebt of het plan dat je negen keer in het Congres hebt geprobeerd te introduceren." Volgens Clinton is het verkeerd om het huidige beleid te verscheuren en opnieuw te beginnen. 

Video: Sanders en Clinton in debat over gezondheidszorg

Vuurwapens

Het debat in Charleston, in de Amerikaanse staat South Carolina, werd gehouden op korte afstand van de Emanuel African Methodist Episcopal-kerk waar in juni negen mensen werden doodgeschoten. De vuurwapenwet in de VS zorgde dan ook voor spanning tussen de kandidaten.

"Clinton is niet oprecht geweest toen zij zich uitliet over mijn stemgeschiedenis met betrekking tot de wapenwetten hier in de VS. Ik krijg van de National Rifle Association (belangenorganisatie voor wapenbezitters) gewoon een onvoldoende", aldus Sanders.

Toch bekritiseerde Clinton wederom Sanders op zijn stemgedrag. Mede door een maas in de wet wist Dylann Roof, de schutter in Charleston, aan een wapen te komen. Door de wet die Clinton bedoelde krijgt een koper na drie dagen zijn vuurwapen, zelfs als de achtergrondcontrole nog niet afgerond is.

Spreektijd

Opmerkelijk weinig spreektijd was er in de nacht van zondag op maandag voor de voormalig gouverneur van Maryland, Martin O'Malley. Terwijl Sanders meer dan een half uur aan het woord was en Clinton bijna een half uur, sprak O'Malley slechts een kwartier.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie