De Verenigde Staten leggen Iran zondag nieuwe sancties op wegens een test met ballistische raketten die Iran afgelopen oktober uitvoerde. 

De sancties zouden voor elf personen en nutsbedrijven gelden, melden verschillende media.

De VS veroordeelde de test in december al, maar volgens VN-experts wachtte het land met het opleggen van de sancties tot Iran Amerikaanse gevangenen zou vrijlaten. Zondagmiddag is een vliegtuig met vier Amerikaanse gevangenen uit Teheran vertrokken. 

Zaterdag hebben de VS en de Europese Unie nog economische sancties tegen Iran opgeheven nadat het land de atoomactiviteiten op grote schaal had teruggeschroefd.

De VS zullen ondertussen direct een overeenkomst met Iran nakomen voor de betaling van 400 miljoen dollar (circa 370 miljoen euro), een bedrag dat al in 1981 in een fonds in de Verenigde Staten werd bevroren. De Amerikanen hebben zich tevens verplicht de rente over de afgelopen 34 jaar te voldoen: 1,3 miljard dollar (bijna 1,2 miljard euro).

Video: Iran en VS ruilen gevangenen in Genève

Iran en VS ruilen gevangenen uit in Genève
Iran en VS ruilen gevangenen uit in Genève

Obama

De Amerikaanse president Barack Obama bevestigde zondag tijdens een persconferentie dat er nog steeds sancties op Iran van toepassing zijn. "Voor het schenden van mensenrechten, het steunen van terrorisme en het testen van ballistische raketten", aldus Obama.

Wel noemt Obama het opheffen van bepaalde sancties maandag en het vrijlaten van de gevangenen "mijlpalen". "Het naleven van het verdrag door Iran, betekent dat dit land op geen enkele manier een atoombom kan ontwikkelen", zo zei hij. "En de hele wereld kan vieren dat onschuldige Amerikanen weer worden herenigd met hun families."

"Dit is een goede dag, omdat we eens te meer hebben kunnen zien wat er allemaal mogelijk is door krachtige Amerikaanse diplomatie. Het herinnert ons aan wat we kunnen bereiken met kracht en wijsheid", aldus Obama.