'Duitsland stuurt Noord-Afrikaanse asielzoekers snel terug'

De Duitse regering wil mensen uit Algerije en Marokko die in Duitsland aankloppen voor asiel snel terugsturen. De Noord-Afrikanen worden ondergebracht in opvangplekken die zijn opgezet voor snelle uitzetting.

Dat heeft de krant Die Welt am Sonntag gemeld.

Volgens de krant hebben bondskanselier Angela Merkel (CDU) en de Beiersche premier Horst Seehofer (CSU) daarover afspraken gemaakt. De opvangplekken voor kort verblijf worden als afschrikmiddel gebruikt voor andere Algerijen en Marokkanen die een tocht naar Duitsland overwegen.

De terugstuurlocaties worden al gebruikt voor de opvang van mensen uit de Balkanlanden. Duitsland heeft die landen aangemerkt als veilige thuislanden. Het aantal vluchtelingen uit die regio is tot een nulpunt gekomen. De Duitse regering wil Marokko en Algerije ook tot veilige landen verklaren voor het terugsturen van migranten.

Düsseldorf

De politie in Düsseldorf heeft ongeveer veertig mannen van Noord-Afrikaanse komaf opgepakt, omdat ze mogelijk illegaal in het land verblijven. In de zogenoemde wijk Maghreb heeft de politie zaterdag zes uur lang controles uitgevoerd en huiszoekingen gedaan.

De papieren van bijna driehonderd mensen zijn gecontroleerd, maakte de politie zondag bekend. Bij de actie waren meer dan driehonderd politiemensen en veiligheidsmedewerkers betrokken.

De autoriteiten in de stad willen de criminaliteit stevig aanpakken. Er zijn volgens de politie meer dan 2.200 criminelen uit Noord-Afrika actief in Düsseldorf.

In de Maghreb-wijk wonen vooral veel allochtonen. Het wordt gezien als een vrijhaven voor bendes die zich bezighouden met diefstal, straatroof en drugscriminaliteit. In Düsseldorf loopt een groot politieonderzoek naar de bendes.

Lees meer over:
Tip de redactie