VS en EU heffen sancties tegen Iran op na atoomafspraken

De Verenigde Staten en de Europese Unie heffen economische sancties tegen Iran op nadat het land de atoomactiviteiten op grote schaal heeft teruggeschroefd.

Afspraken waren daarover gemaakt met zes wereldmachten, de VS, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittannië en Duitsland. Zij wilden daarmee voorkomen dat Iran een kernwapen zou maken, het land altijd ontkent zo'n wapen te willen ontwikkelen.

Het Internationaal Energieatoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties kon verifiëren dat Iran zijn afspraken is nagekomen waarna de weg vrij was voor het opheffen van de sancties die meer dan tien jaar van kracht waren.

Door het opheffen van de sancties krijgt Iran toegang tot miljarden dollars op de internationale markt. Tevens mag het land zijn olie nu wereldwijd verkopen. Iran heeft onder meer gezegd 114 vliegtuigen van Airbus te hebben besteld om de huidige verouderde vloot te vernieuwen.

Veiliger

"De wereld is vandaag een stuk veiliger geworden", laat John Kerry, de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, weten. "Deze avond hebben we gezien dat we met diplomatieke kracht grote uitdagingen aankunnen."

Volgens Kerry is het vertrouwen tussen beide landen naar een hoger niveau getild in de laatste twee jaar. Kerry zei dat de gesprekken hebben geholpen bij het vrijlaten van vier Amerikanen die werden vastgehouden door de Iraanse overheid.

Federica Mogherini, EU-buitenlandcoördinator, laat weten dat met politieke wilskracht de moeilijkste problemen opgelost kunnen worden. De nagekomen afspraken moeten volgens Mogherini zorgen voor meer stabiliteit en veiligheid op regionaal en internationaal niveau.

Ook de Iraanse president Hassan Rouhani laat zich positief uit over het opheffen van de sancties. Iran heeft volgens hem "een nieuw hoofdstuk openslagen" met zijn banden met de rest van de wereld.

Video: Reactie Kerry

Netanyahu

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei in een reactie dat zijn land op zijn hoede blijft voor Iran. "We blijven de negatieve activiteiten van Iran in de gaten houden en zullen alle maatregelen nemen die nodig zijn om ons te blijven verdedigen."

VN-secretaris-generaal Ban Ki-moon was positief over de ontwikkeling en sprak van een belangrijke mijlpaal. "Dit akkoord bewijst dat internationale conflicten het beste opgelost kunnen worden door dialoog en geduldige diplomatie", zei hij.

Uranium

De sancties konden opgeheven worden nadat Iran onder meer het aantal centrifuges dat zorgde voor de verrijking van uranium wist te beperken tot ongeveer zesduizend. Ook de voorraden van verrijkt uranium moesten drastisch verminderd worden. Verrijkt uranium kan worden toegepast in kerncentrales, maar ook in kernwapens.

Lees meer over:
Tip de redactie