In de Amerikaanse plaats Flint in de staat Michigan heeft president Barack Obama de noodtoestand afgekondigd omdat er lood in het drinkwater terecht is gekomen.

Volgens diverse Amerikaanse media zijn er problemen ontstaan nadat de plaats in 2014 overstapte op andere waterbronnen om geld te besparen. Het water kwam echter uit oudere leidingen en was zouter.

Bewoners begonnen te klagen over de smaak, geur en de kleur van het water. Er werd lang niets met de klachten gedaan, maar uit recente tests blijkt dat een aantal kinderen een verhoogd loodgehalte in het bloed heeft. Lood kan leiden tot gedragsproblemen en nierproblemen.

De inwoners van Flint mogen nu voorlopig geen water meer uit de kraan drinken. De stad telt bijna 100.000 inwoners. "We hebben deze maatregel genomen om levens te redden en gezondheid en veiligheid van de inwoners te beschermen", aldus het Witte Huis in een verklaring. 

Natuurrampen

Washington coördineert de hulp aan Flint en gaat ervoor zorgen dat de stad zeker drie maanden goed water krijgt. Dat het Witte Huis zich mengt in de kwestie is uitzonderlijk: doorgaans roept de president alleen de noodtoestand uit als zich grote natuurrampen voordoen.

De kwestie speelt al maanden. Justitie en de Nationale Milieudienst zijn een onderzoek gestart om te kijken of er wetten zijn gebruiken bij het nemen van het besluit over de nieuwe waterbronnen. Diverse beroemdheden hebben zich al in de zaak gemengd. 

Michael Moore

De zaak kreeg veel landelijke aandacht dankzij filmregisseur Michael Moore, die oorspronkelijk uit Flint komt. In interviews en via Twitter roept hij de nationale overheid al weken op om in te grijpen.

Hij zegt dat de lokale overheid, en vooral gouverneur Rick Snyder, de risico's van de nieuwe waterbronnen kende en desondanks besloten heeft het vervuilde water aan de bevolking te verstrekken.

Video: Noodtoestand in Flint vanwege lood

Michael Moore roept overheid in te grijpen in Flint
Michael Moore roept overheid in te grijpen in Flint