Nederlander omgekomen bij gijzeling Burkina Faso

Bij de gijzeling op een hotel in de hoofdstad van Burkina Faso is een Nederlander omgekomen. 

Het gaat om een 67-jarige man, meldt het ministerie van Buitenlandse Zaken.

De man was in de hoofdstad aan het werk als vrijwilliger van de non-profit organisatie PUM. Tijdens de aanval vrijdagavond in Ouagadougou kwamen zeker 27 mensen om het leven. Onder de doden zitten zeker achttien nationaliteiten. 

Terreurorganisatie Al-Qaeda zou de aanval hebben opgeëist.

Nederlanders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) liet weten geschokt en bedroefd te zijn. "Ik leef intens mee met de nabestaanden van het slachtoffer. Het is pijnlijk en wrang dat juist iemand die bij wilde dragen aan de ontwikkeling van het land slachtoffer wordt van een dergelijke daad", aldus de minister.

Het bestuur en de directie van PUM Netherlands senior experts is ook "diep geschokt" door het bericht. De man was landencoördinator voor Burkina Faso en Niger. Hij was sinds 2004 betrokken bij de organisatie die actief is in 68 ontwikkelingslanden. De organisatie richt zich vooral op het ondersteunen van bedrijven in ontwikkelingslanden.

De honorair consul in Ouagadougou onderhoudt contact met de circa vijftig geregistreerde Nederlanders daar. Zij worden geadviseerd het gebied rond het hotel te mijden en veiligheidsinstructies van de lokale autoriteiten op te volgen. Een medewerker van de Nederlandse ambassade in Bamako in het ernaast gelegen land Mali, reist zondag naar Burkina Faso om de honorair consul te ondersteunen.

Animatie: De aanslag in Burkina Faso

Aanval

Militanten vielen in de hoofdstad een hotel binnen waar voornamelijk westerlingen verbleven. De aanvallers schoten met automatische wapens om zich heen en hielden een onbekend aantal mensen gegijzeld.

Zaterdag lukte het regeringstroepen om 150 gijzelaars te bevrijden, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierbij raakten meer dan dertig mensen gewond. Ook drie aanvallers zijn gedood, "een Arabier en twee Afrikanen", aldus het ministerie. 

De Franse president François Hollande zijn Burkinese collega Roch Marc Kaboré alle hulp aangeboden, waaronder militairen.

Lees meer over:
Tip de redactie