Iran houdt zich aan afspraken atoomverdrag

Iran heeft zijn atoomactiviteiten op grote schaal teruggeschroefd volgens de afspraken die daarover vorig jaar juli zijn vastgelegd in een verdrag met de zes belangrijkste wereldmachten.

Dat heeft het Internationaal Energieatoomagentschap (IAEA) van de Verenigde Naties zaterdag in Wenen meegedeeld.

Door de uitkomst van het onderzoek van het agentschap is de weg vrij om op korte termijn de internationale sancties tegen Iran op te heffen.

De sancties waren merendeels al tien jaar van kracht.

Uranium

Het regiem in Teheran was onder meer verplicht het aantal centrifuges dat zorgde voor de verrijking van uranium te beperken tot ongeveer zesduizend. Ook moesten de voorraden verrijkt uranium drastisch worden verminderd. Verrijkt uranium kan worden toegepast in kerncentrales, maar ook in kernwapens.

Iran onderhandelde vorig jaar zomer met de Verenigde Staten, Rusland, China, Frankrijk, Groot-Brittanni√ę en Duitsland over de beperking van zijn atoomactiviteiten.

Voor de zes onderhandelingspartners was het belangrijkste doel te voorkomen dat Iran een atoombom zou ontwikkelen en zijn nucleaire energie uitsluitend voor vreedzame doelen zou aanwenden.

Olie

Ook Iran was zaterdagavond vlot met een eerste reactie, namelijk dat het snel zijn olie-export zal vergroten. Binnen enkele weken zal de export worden opgevoerd tot 500.000 vaten per dag.

De uitkomsten van het IAEA werden zaterdag voorafgegaan door een uitruil van gevangenen tussen Iran en de VS. Onder anderen de bekende Amerikaanse journalist Jason Rezaian werd in Teheran vrijgelaten.

President Obama verraste met een extra geste, namelijk door drie Iraans-Amerikaanse mannen die waren beschuldigd van ontduiking van de sanctieregels, amnestie te verlenen.

Clinton

De Amerikaanse presidentskandidate Hillary Clinton zei zaterdag dat er alsnog nieuwe sancties tegen Iran moeten worden ingesteld vanwege het testprogramma voor ballistische raketten van het land.

"Iran schendt nog steeds de resoluties van de Veiligheidsraad van de VN met zijn programma voor ballistische raketten, daarom moeten er nieuwe sancties komen", aldus Clinton. Als ze aan het einde van het jaar zou worden gekozen tot nieuwe president van Amerika zou ze Iran met wantrouwen blijven benaderen.

Ze is wel blij dat de Amerikaanse gevangenen zijn vrijgelaten. "Ik ben enorm opgelucht door de veilige terugkeer van Amerikaanse gevangenen uit Iran."

Lees meer over:
Tip de redactie