Duizenden Grieken protesteren tegen pensioenhervorming

Enkele duizenden Grieken hebben zaterdag in de hoofdstad Athene geprotesteerd tegen de hervorming van het pensioenstelsel. 

De linkse regering wil kortingen doorvoeren waarmee zij tegemoet komt aan de eisen van de vele internationale kredietverstrekkers.

Aan die motivering hebben veel gepensioneerde Grieken echter geen boodschap. Zij scandeerden leuzen als 'over sociale zekerheid valt niet te onderhandelen' en 'handen af van onze pensioenen'.

De autoriteiten schatten het aantal demonstranten op drieduizend, uit zowel de private als de publieke sector. Veel studenten toonden zich solidair en deden mee aan de demonstratie bij het Griekse parlement.

De verontwaardigde Grieken vinden in elk geval de grote vakbond GSEE achter zich. De secretaris-generaal daarvan, Nikos Kioutsoukis, zei dat de vakbond zich hard zou verzetten tegen "de monsterlijke plannen" van de regering. De regering wil best zoeken naar een compromis, maar de miljardenlast van de leningen drukt loodzwaar op de Griekse economie.

Lees meer over:
Tip de redactie