Kandidate vóór onafhankelijkheid wint verkiezingen Taiwan

Tsai Ing-wen, leider van de Democratische Progressieve Partij (DPP) heeft zaterdag de presidentsverkiezingen in Taiwan gewonnen. Tsai is voorstander van onafhankelijkheid. 

De zittend president Eric Chu heeft aan het begin van de middag zijn verlies toegegeven, meldt de BBC. "Het spijt me", zei hij tegen zijn aanhang.

Inwoners van Taiwan konden zaterdag naar de stembus voor de parlements- en presidentsverkiezingen. 

Tsai streeft ernaar dat Taiwan onafhankelijk wordt van China. Wil ze dat bereiken, dan zal Tsai met de uiterste omzichtigheid moeten opereren om geen oorlog met het machtige China te ontketenen. Peking ziet Taiwan als afvallige provincie.

Video: Taiwan stemt voor nieuwe president

Niet provoceren

De beoogde president van Taiwan, Tsai Ing-wen, is niet van plan China te provoceren. Ze streeft naar stabiliteit in de relatie met China, al zal haar partij de DPP de soevereiniteit van Taiwan wel verdedigen. Dat zei Tsai kort na het behalen van de overwinning bij de verkiezingen in Taiwan.

Verder wil Tsai de banden met Japan aanhalen. Ook pleit ze voor een vreedzaam eind aan de strijd om de zeggenschap in de Zuid-Chinese Zee. China claimt de baas te zijn in die zee, maar Taiwan, Maleisië, Brunei, Vietnam en de Filipijnen maken ook aanspraken. Over de Zuid-Chinese Zee passeert jaarlijks voor 5 biljoen dollar aan handelsverkeer.

Vrede handhaven

Het Chinese bureau voor Taiwanese zaken waarschuwde zaterdag dat het eiland geen verdere activiteiten voor onafhankelijkheid moet ontplooien. "De vrede die de afgelopen acht jaar heeft geheerst, moet worden gekoesterd", aldus de verklaring van het bureau.

China is bereid met elke partij te praten, zolang iedereen erkent dat de strategische waterweg tussen Taiwan en het Chinese vasteland, de Straat van Taiwan, tot China behoort.

Angela Merkel

De 59-jarige Tsai, een in Londen gepromoveerde juriste, wordt de eerste vrouwelijke president van Taiwan. Haar bijnaam luidt nu al 'de Angela Merkel van Azië'. Ze geldt als een intelligente en gewetensvolle politicus.

De zittende premier Mao Chi-kuo van Kwomintang heeft zijn functie zaterdag neergelegd. Dat is gebruikelijk na een verkiezingsnederlaag.

Gespannen

De relatie tussen Taiwan en China is uiterst gespannen. Sinds twee jaar praten beide regeringen weer met elkaar, over onder meer de economische relatie tussen beide landen. China is voor Taiwan de belangrijkste handelspartner, die steeds belangrijker wordt nu de Taiwanese economie in een recessie verkeert.

In november vorig jaar schudden de leiders van Taiwan en China elkaar voor het eerst sinds 1949 weer de hand.   

Lees meer over:
Tip de redactie