Frankrijk belooft militaire steun na aanslag Burkina Faso

De Franse president François Hollande heeft de aanslag in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso, zaterdag scherp veroordeeld. Hollande heeft zijn Burkinese collega Roch Marc Kaboré alle hulp aangeboden, waaronder militairen.

De president sprak van een ''laffe aanval" die in de nacht van vrijdag op zaterdag aan zeker 27 mensen het leven kostte. Er zou sprake zijn van zeker 18 nationaliteiten onder de doden.

Of er ook Nederlanders bij zijn, is het ministerie van Buitenlandse Zaken in Den Haag nog aan het uitzoeken. 

Militanten vielen in de hoofdstad een hotel binnen waar voornamelijk westerlingen verbleven. De aanvallers schoten met automatische wapens om zich heen en hielden een onbekend aantal mensen gegijzeld.

Zaterdag lukte het regeringstroepen om 150 gijzelaars te bevrijden, meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken. Hierbij raakten meer dan dertig mensen gewond. Ook drie aanvallers zijn gedood, ''een Arabier en twee Afrikanen", aldus het ministerie. Terreurbeweging Al-Qaeda eiste de aanslag op.

President Roch Marc Kaboré bezocht het hotel zaterdag en praatte met overlevenden, meldt persbureau AFP.

Kolonie

Later werd een vierde dader gedood in een ander hotel, dat zaterdag ook door veiligheidstroepen werd uitgekamd. Onder de vier aanvallers waren twee vrouwen, aldus een Burkinese politiefunctionaris.

Frankrijk is nog altijd zeer betrokken bij Burkina Faso, dat voorheen een Franse kolonie was en Opper-Volta heette. Het Frans is er de officiële taal. Ook momenteel assisteren Franse troepen bij de bevrijdingsactie van het hotel in de hoofdstad.

Australiërs

Twee Australiërs, een arts en zijn vrouw, zijn zaterdag vermoedelijk door islamitische extremisten ontvoerd in het noorden van Burkina Faso. Dat heeft het Burkinese ministerie van Veiligheid gezegd. Of de ontvoering te maken heeft met de gijzeling in de hoofdstad Ouagadougou is niet bekend.

Aanvankelijk sprak het departement abusievelijk van ontvoerde Oostenrijkers. In Wenen was zelfs al een crisiscentrum ingericht.

De twee Australiërs werden ontvoerd bij de plaats Djibo, in de regio Baraboulé, tegen de grens met Mali. In dat land worden vaker westerlingen ontvoerd. Het overkwam ook de Nederlander Sjaak Rijke. Hij werd 3,5 jaar vastgehouden door een aan al-Qaeda gelieerde terreurgroep en bevrijd door Franse militairen.

Reisadvies

Het ministerie van Buitenlandse Zaken heeft het reisadvies voor Burkina Faso nog niet gewijzigd naar aanleiding van de aanval. Reizigers wordt aangeraden alert te blijven op de actuele ontwikkelingen in het land. Op bepaalde plekken in het land, zoals het grensgebied met Niger en Benin, geldt een verhoogd risico op ontvoeringen.

Ook reizen naar de grensstreken met Mali wordt afgeraden. In het genoemde grensgebied vonden enkele kleine aanslagen en een gijzeling plaats. Terroristische organisaties keuren af dat Burkina Faso deel uit maakt van de Afrikaanse interventiemacht (AFISMA) in Mali.

Koenders

Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken) noemt de gijzeling een flinke tegenslag, nadat de presidentsverkiezingen eind vorig jaar rustig waren verlopen. "Het land had juist een paar belangrijke stappen gemaakt op het pad van democratie en stabiliteit."

Het land kan op steun van Nederland blijven rekenen, aldus de bewindsman. 'Na de staatsgreep in september 2015 heeft het volk van Burkina Faso grote offers gebracht om een terugkeer naar vrede en democratie af te dwingen. Daar heb ik groot respect voor.'

Video: Militanten vallen hotel aan Burkina Faso

Lees meer over:
Tip de redactie