'Vredesakkoord FARC-rebellen en Colombia laat op zich wachten'

De vredesbesprekingen tussen Colombia en de FARC-rebellen kennen nog "te veel moeilijke punten" om voor de beoogde datum van 23 maart 2016 een vredesakkoord te tekenen. 

Dat zegt het Nederlandse lid van de guerrillabeweging Tanja Nijmeijer tegen NRC Handelsblad. "Het kan wel lukken, maar het is niet gezond om een tijdslimiet te zetten op een vredesproces," aldus Nijmeijer.

De FARC en de Colombiaanse regering praten sinds 2012 over een vredesakkoord in de Cubaanse hoofdstad Havana. Het conflict tussen het leger en de rebellen kostte sinds de jaren zestig aan vermoedelijk 220.000 mensen het leven.

Tijdens de besprekingen nam de FARC voor het eerst de verantwoordelijkheid voor de burgerdoden die afgelopen decennia zijn gevallen. "De FARC heeft fouten gemaakt," zegt Nijmeijer hierop tegen de krant. "Het spijt me, maar dit is de oorlog. Oorlog is iets vreselijks. Dat weten we allemaal. Daarom zijn we nu bezig die oorlog te beëindigen."

De Nederlandse sloot zich begin deze eeuw aan bij de rebellenbeweging. Ze functioneert sinds de vredesbesprekingen vooral al woordvoerder voor de FARC.  

Lees meer over:
Tip de redactie