Zeker twintig doden bij aanval op hotel in hoofdstad Burkina Faso

Zeker twintig mensen zijn omgekomen toen gewapende mannen vrijdagavond een aanval hebben gepleegd op een hotel in Ouagadougou, de hoofdstad van Burkina Faso. Een onbekend aantal mensen wordt nog gegijzeld.

Onder de twintig doden zouden veertien buitenlanders zijn, meldt persbureau AFP. Terreurorganisatie Al-Qaeda zou de aanval hebben opgeëist. In een café zijn inmiddels tien lichamen van slachtoffers gevonden, maakte regering zaterdagochtend bekend. 

33 gijzelaars die nog werden vastgehouden, konden zaterdagochtend worden bevrijd. Onder de vrijgelaten bezoekers van het hotel bevindt zich ook een minister.

Bij de bevrijdingsactie zou een deel van het hotel volgens getuigen in brand zijn gevlogen nadat explosieven werden gebruikt.

Westerlingen

De aanval vond plaats rond 19.30 uur. Een groep van vier of vijf gemaskerde mannen zou volgens ooggetuigen schietend het Splendid Hotel in zijn gerend. Het hotel wordt vooral bezocht door westerlingen. Er logeren onder meer vaak medewerkers van de Verenigde Naties.

Er heeft een vuurgevecht plaatsgevonden tussen de groep mannen en bewakers van het hotel. Tegelijkertijd gingen er twee autobommen af in het centrum. Een onbekend aantal mensen werd vervolgens in het hotel vastgehouden.

Een woordvoerder van de Franse ambassade in Burkina Faso spreekt volgens ABC News van een 'terroristische aanval'. 

Uitwijken

Luchtvaartmaatschappij Air France heeft vrijdagavond besloten vluchten naar Ouagadougou te laten uitwijken. Een toestel werd naar het vliegveld van Niamey in het naburige land Niger gestuurd.

De Franse ambassadeur in Burkina Faso heeft via Twitter laten weten dat er een avondklok is ingesteld tot 6.00 uur in de ochtend. Niemand mag de straat op.

Video: Schoten en explosies in Burkina Faso

Nieuwe president

Voor het eerst in lange tijd werden er in december weer vrije verkiezingen gehouden in Burkina Faso. Roch Marc Kabore werd gekozen tot de nieuwe president van het Afrikaanse land. Hij is de opvolger van Blaise Compaoré, die in oktober vorig jaar aftrad en vluchtte vanwege massaprotesten.

In september nog werd Burkina Faso opgeschrikt door een gewelddadige coup. Onder grote druk moesten honderden opstandige militairen van de presidentiële garde zich overgeven.

Ze hadden de minister-president Isaac Zida gevangengenomen. De leider van de coupplegers, generaal Gilbert Diendere, werd opgepakt.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie