Sneeuw veroorzaakt grote verkeersproblemen in de Ardennen

Hevige sneeuwval heeft vrijdagmiddag in België flinke problemen op de weg veroorzaakt. In het zuidoosten van het land zijn de wegen onbegaanbaar.

Volgens de VerkeersinformatieDienst (VID) kunnen Nederlanders die van plan zijn per auto naar de Ardennen te gaan, hun reis beter uitstellen.

Op verschillende snelwegen ligt een dik pak sneeuw dat rijden onmogelijk maakt. Bovendien zijn door het gewicht van de sneeuw veel bomen gesneuveld, die snelwegen blokkeren.

De Waalse verkeersdienst heeft code rood afgekondigd. Als Nederlanders toch besluiten de Belgische weg op te gaan, moeten ze zich volgens de VID op het ergste voorbereiden en dus noodvoorzieningen meenemen, zoals eten, drinken en dekens.

Vooral de problemen op de E25 (Luik - Bastenaken) en de E411 (Namen - Luxemburg) zijn groot. Het Waalse verkeerscentrum heeft vanwege de ernst van de situatie besloten een vrachtwagenverbod in te stellen op de E25. Vrachtwagens kwamen daar de heuvels niet meer over.

Schoolbus

De Belgische krant De Morgen maakt melding van een schoolbus met negentig leerlingen van een lagere school uit Luik die al sinds vrijdgagochtend vroeg stil staan bij de stad Houffalize in de Belgische provincie Limburg. De groep vertrok donderdagmiddag uit het Italiaanse Lavorne, waar ze waren voor een werkweek.

De bus kan niet verder vanwege een gestrande vrachtwagen die de weg bij Houffalize blokkeert en niet weg kan. De politie heeft de groep bevoorraad. "De kinderen houden de moed erin, ze stoppen niet met zingen", aldus de directrice van de school.

Alpen

De VID voorspelt dat de situatie langzaam wel beter zal worden. Maar pas vanaf zondag neemt de sneeuwkans echt af en zijn de problemen echt voorbij. Ook in de Alpen veroorzaakt extreme sneeuwval flinke vertragingen en stremmingen op de wegen.

Ook in Nederland blijft het weer winters. In de nacht van vrijdag op zaterdag gaat het op grote schaal licht vriezen en kunnen natte wegen glad worden. Vooral op lokale wegen die niet gestrooid worden, moeten weggebruikers hier rekening mee houden, zo waarschuwt weeronline.nl.

Hagel en sneeuw

In de westelijke kustgebieden vallen enkele winterse buien met kans op hagel en natte sneeuw. Hierdoor kan het tijdelijk glad worden. Aan het eind van de nacht en zaterdagochtend breiden de buien zich uit naar het midden en oosten van het land. 

Verder blijft er ook begin volgende week kans op gladheid door bevriezing van natte weggedeelten. Het KNMI heeft nog geen weerwaarschuwingen voor het weekeinde afgegeven.

Video: Beelden van verkeersproblemen in de Ardennen

Heeft u foto's bij dit nieuws? Upload beeld via NUfoto. Of stuur uw beeld in via WhatsApp: +31 6 55246155.

Lees meer over:
Tip de redactie