Grote zorgen over opgelaaid geweld in Burundi

Het toegenomen geweld in Burundi neemt zorgwekkende vormen aan, waarschuwen de Verenigde Naties vrijdag. 

De Hoge Commissaris voor de vluchtelingen van de Verenigde Naties, prins Zeid Ra'ad Al Hussein, wijst op seksueel geweld door veiligheidstroepen en op een scherpe toename van het aantal verdwijningen en martelingen.

Zeid wil dat er onderzoek wordt gedaan naar gebeurtenissen op 11 en 12 december in Bujumbura, waar zeker negen massagraven zouden zijn gevonden. "De aanvallen tegen drie militaire bases en de grootschalige schendingen van de mensenrechten onmiddellijk daarna, lijken nieuw en zeer verontrustend geweld te hebben veroorzaakt."

"Het toenemend aantal verdwijningen, samen met beschuldigingen van geheime detentiecentra en massagraven, is zeer alarmerend." In de massagraven zouden meer dan honderd lichamen liggen. Ze zouden zijn gegraven door mensen van de jeugdmilitie Imbonerakure, die in sommige gevallen daarna werden geëxecuteerd.

De VN hoorden van bewoners van wijken waar na de aanvallen uitgebreide huiszoekingen werden gedaan, dat de acties vooral gericht waren tegen de Tutsi's. Volgens een getuige werden Tutsi's systematisch gedood, terwijl Hutu's werden gespaard.

Lees meer over:
Tip de redactie