'Duits OM ziet genoeg bewijs voor zaak tegen dertien verdachten Keulen'

Justitie in Duitsland is een vooronderzoek gestart naar dertien verdachten van de aanvallen tijdens de nieuwjaarsviering op het stationsplein in Keulen.

De dertien mannen van Noord-Afrikaanse komaf worden verdacht van betrokkenheid bij aanrandingen, verkrachtingen en berovingen, meldt de NOS donderdag.

Volgens het Openbaar Ministerie is er genoeg bewijs om een zaak tegen deze dertien verdachten te beginnen.

Het aantal vrouwen dat aangifte heeft gedaan is inmiddels gestegen tot 739, aldus Duitse media. Een aantal vrouwen heeft samen aangifte gedaan, daarom ligt het officiële aantal meldingen nu op 652. In de helft van de gevallen gaat het om een aangifte van aanranding.

Video: Vrouwen in Keulen de straat op vanwege aanrandingen

Gouden tip

De politie in Keulen heeft een beloning uitgeloofd van 10.000 euro voor gouden tips die leiden tot de aanhouding van meer verdachten. Tijdens de jaarwisseling werden op het plein voor het centraal station in Keulen vrouwen op grote schaal lastiggevallen door mannen.

De manier waarop de politie met de incidenten omging leidde tot felle kritiek en het vertrek van de politiechef in de stad. Spiegel Online meldt donderdag dat de politie meer dan 355 uur aan videomateriaal van getuigen heeft ontvangen. Deze beelden worden momenteel nog bekeken in de hoop meer verdachten te kunnen identificeren.

Carnaval

De zaak heeft gevolgen voor de viering van carnaval in Duitsland. De plaats Rheinberg, bij Duisburg, heeft uit angst voor soortgelijke problemen de carnavalsoptocht afgeblazen, melden Duitse media donderdag. Het is de eerste stad in de Duitse deelstaat Noord-Rijnland-Westfalen die het carnavalsfeest schrapt.

De gemeente en de voorzitter van de carnavalsvereniging, Paul van Holt, vrezen dat het niet kan worden uitgesloten dat zich toestanden voordoen zoals op oudejaarsavond in Keulen, de grootste stad van Noord-Rijnland-Westfalen.

De optocht wordt afgezegd omdat er volgens Van Holt niet genoeg tijd is om aan de door de gemeente geëiste veiligheidsmaatregelen te voldoen. Vlak bij Rheinberg staat een asielzoekerscentrum en de stad vreest bezoek van "probleemgroepen" tijdens de carnavalsviering.

Lees meer over:
Tip de redactie