Islamitische Staat achter aanslagen Jakarta

De aanslagen in Jakarta donderdag zijn het werk van Islamitische Staat (IS). Volgens Reuters heeft de terreurbeweging de aanslagen opgeëist. 

De chef van de politie in de Indonesische hoofdstad verklaarde eerder al dat de aanslagen "zeker" het werk waren van IS.

Volgens de politiechef liep een Indonesische IS-aanhanger al enige tijd rond met plannen. Deze terrorist zou in Syrië zijn. ''Hij zit achter de aanval'', aldus politiechef Tito Karnavian. Een verklaring van een nieuwsagentschap dat banden heeft met de terreurbeweging, wees ook in die richting. De aanval was gericht op buitenlanders en leden van de Indonesische veiligheidsdienst, aldus het agentschap.

Door de reeks bomexplosies en de schietpartij in het centrum van de stad kwamen zeven mensen om het leven. Een onbekend aantal mensen raakte gewond, onder wie een Nederlandse VN-medewerker. Onder de burgerdoden zijn volgens The New York Times een Canadees en een Indonesiër. 

Geen verrassing

De aanslag in Jakarta kwam voor de Indonesische veiligheidsdiensten niet geheel als een verrassing. Afgelopen maand waarschuwden autoriteiten al voor terreurdreiging. De regering had daarom duizenden extra beveiligingsbeamten ingezet om kerken, vliegvelden en openbare ruimten in heel Indonesië in de gaten te houden.

Ook werden meerdere mensen aangehouden naar aanleiding van een mogelijk plot van islamitische militanten die regeringsfunctionarissen om het leven zouden willen brengen. 

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie