Zeven mensen zijn donderdagochtend (lokale tijd) om het leven gekomen door explosies in het centrum van de Indonesische hoofdstad Jakarta. 

Update: De aanslag is het werk van Islamitische Staat, meldt de chef van de politie in de Indonesische hoofdstad.

Lees het comlete nieuwsverhaal hieronder.

Onder de doden onder meer een politieagent. Een Nederlander raakte zwaar gewond. Een woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken laat weten dat degene momenteel wordt geopereerd. Of er meer Nederlanders slachtoffer zijn geworden is onbekend.

De politie heeft vier vermoedelijke militanten die een aanslag pleegden doodgeschoten. Vier andere verdachten zijn aangehouden, meldt persbureau Reuters. Het gebied waar de bomaanslag plaatshad is geheel afgezet, zei een politiewoordvoerder.

Getuigen maakten melding van geweerschoten. In eerste instantie zouden er zes explosies te horen zijn geweest, meldt AFP.  Later zou er sprake zijn van nog een explosie. Een van de explosies was bij een winkelcentrum waar volgens lokale media veel buitenlanders winkelen. 

Video: Granaat ontploft in Jakarta

Starbucks

Bij de Starbucks naast het winkelcentrum waren de ruiten gesprongen, meldt een ooggetuige. Volgens de koffieketen werd een van de gewonden van de aanslag in de winkel behandeld, terwijl de andere klanten in veiligheid werden gebracht. Starbucks heeft alle winkels in de Indonesische hoofdstad tot nader orde gesloten.

Een andere explosie was bij een politiekantoor in de buurt. De omgeving van het winkelcentrum werd ontruimd en mensen werden op afstand gehouden. Er waren zeker honderd agenten van de speciale eenheden op de been en ook het leger werd ingezet. 

Een van de ontploffingen is veroorzaakt door een zelfmoordterrorist, meldt de politie. Een andere explosie werd veroorzaakt door een granaat die door een man vanaf een motor werd gegooid.

Islamitische Staat

De chef van de politie in de Indonesische hoofdstad laat weten dat aanslag ''zeker'' het werk is van Islamitische Staat (IS). Volgens hem liep een Indonesische IS-aanhanger al enige tijd rond met plannen. Deze terrorist zou in Syrië zijn. ''Hij zit achter de aanval'', aldus politiechef Tito Karnavian. Een verklaring van een nieuwsagentschap dat banden heeft met de terreurbeweging, wees ook in die richting.

De Indonesische president Joko Widodo noemt de aanslag het werk van terroristen. "We moeten niet bang zijn, we zullen ons niet laten verslaan door een terroristische daad als deze", liet hij in een eerste reactie weten. 

Binnen blijven

Het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert Nederlanders in Jakarta voorlopig binnen te blijven, de veiligheidsinstructies van de autoriteiten op te volgen en contact te houden met de ambassade. Het ministerie laat weten uit te zoeken of er Nederlanders betrokken zijn bij de explosies en de situatie op de voet te volgen.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft de terreurdaden veroordeeld. ''Opnieuw steekt terreur zijn akelige kop op, en opnieuw zijn onschuldige burgers het slachtoffer'', zegt Koenders.

Geen verrassing

De aanslag in Jakarta kwam voor de Indonesische veiligheidsdiensten niet geheel als een verrassing. Afgelopen maand waarschuwden autoriteiten al voor terreurdreiging. De regering had daarom 150.000 beveiligingsbeamten extra ingezet om kerken, vliegvelden en openbare ruimten in heel Indonesië in de gaten te houden.

Ook werden meerdere mensen aangehouden naar aanleiding van een mogelijk plot van islamitische militanten die regeringsfunctionarissen om het leven zouden willen brengen. Het is onduidelijk of de aanslag van donderdag gerelateerd is aan die eerdere dreiging.

Video: Doden door explosies in centrum Jakarta