Nog vier mensen gearresteerd om aanslag Istanbul

Er zijn nog eens vier mensen gearresteerd die betrokken zouden zijn bij de aanslag in Istanbul dinsdag waarbij tien Duitse toeristen omkwamen.

Dat heeft de Turkse premier Ahmet Davutoglu woensdag laten weten volgens AP.

De dader zou een 28-jarige Syriër zijn, die lid is van IS. Hij blies zich op te midden van een groep Duitse toeristen op het Sultanahmetplein. Dat ligt centraal tussen de de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Blauwe moskee, de Hagia Sophia en de Basilica Cisterne.

Davutoglu zegt dat de dader als migrant Turkije is binnengekomen. Zijn gangen werden niet in de gaten gehouden omdat hij niet op lijsten van de veiligheidsdiensten voorkwam.

Net als eerder de Duitse minister van Binnenlandse Zaken, zei de Turkse premier dat de aanslag niet gericht was op Duitse toeristen.

Russen

Eerder dinsdag werd er al een verdachte aangehouden. Ook werden er drie Russen aangehouden. Het is niet duidelijk of zij betrokken waren bij de aanslag. Welke nationaliteit de vier verdachten hebben is niet bekend

De Russen zouden contact hebben met strijders van IS en de terreurbeweging logistiek hebben ondersteund, meldt AP op basis van het Turkse persbureau Anadolu.

Alle tien doden door de aanslag in Istanbul zijn Duitsers. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde woensdag het aantal naar boven bij. Eerder werd gemeld dat acht Duitsers het leven hadden verloren. 

Vijftien anderen raakten gewond, daarvan zijn er twee erg slecht aan toe. Er liggen nog elf gewonden in het ziekenhuis, daarvan hebben negen de Duitse nationaliteit. De andere twee zijn een Noor en een Peruaanse. 

Video: Politie zet plein in Istanbul af na explosie

 

Lees meer over:
Tip de redactie