Terrein Kanaaltunnel onder water om overlast vluchtelingen

Eurotunnel, eigenaar van de Kanaaltunnel tussen Frankrijk en Groot-Brittannië, heeft zijn terrein in Calais onder water gezet in de strijd tegen de overlast door de vele vluchtelingen die het gebied willen betreden.

Dat meldt de Noord-Franse krant La Voix du Nord woensdag.

''De tunnel zelf is gebouwd op een moerassig stuk land", aldus woordvoerder John Keefe van Eurotunnel. ''We hebben het waterpeil laten stijgen om een natuurlijke barrière op te trekken. Zo willen we voorkomen dat migranten de hekken beklimmen."

Foto's in de krant laten zien dat het waterpeil niet erg hoog is, maar dat wel vrij grote stukken land langs het hek onder water staan.

Jaarlijks proberen duizenden vluchtelingen via Noord-Frankrijk de oversteek te maken naar Groot-Brittannië. Hierdoor moest de tunnel geregeld voor het verkeer worden afgesloten en gebeuren er meerdere ongelukken. 

Griekenland

Ondertussen blijft de stroom vluchtelingen die van Turkije over zee naar Griekenland trekt groot. Onder invloed van de winterse weersomstandigheden neemt het aantal vluchtelingen wel af. In december telden de autoriteiten in Athene nog altijd 108.742 mensen die het land binnenkwamen.

In de eerste tien dagen van dit jaar telde de vluchtelingenorganisatie UNHCR van de Verenigde Naties 18.334 mensen die vanuit Turkije over de Egeïsche Zee naar Griekenland trokken. De Griekse kustwacht verwacht dat in het voorjaar de stroom flink zal groeien.

Toen in november het weer nog wat milder was, kwamen er 151.000 vluchtelingen naar Griekenland. 

De Europese Commissie maakte woensdag 1,36 miljoen euro vrij voor Griekenland, voor de aanschaf van negentig apparaten voor vingerafdrukken. Dit moet de registratie en identificatie van vluchtelingen versnellen en versoepelen.

Lees meer over:
Tip de redactie