Drie Russen aangehouden in verband met aanslag Istanbul

De Turkse autoriteiten hebben in verband met de aanslag dinsdag in Istanbul drie Russen aangehouden. Het trio zou banden hebben met Islamitische Staat (IS).

Dat meldt het Turkse persagentschap Dogan woensdag. De Russen zouden zijn aangehouden in de badplaats Antalya. Het Russische consulaat heeft de aanhouding bevestigd.

De verdachten zouden contact hebben met strijders van IS en de terreurbeweging logistiek hebben ondersteund, meldt AP op basis van het Turkse persbureau Anadolu.

Alle tien doden door de aanslag in Istanbul zijn Duitsers. Het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken stelde woensdag het aantal naar boven bij. Eerder werd gemeld dat acht Duitsers het leven hadden verloren. Vijftien anderen raakten gewond. 

De dader zou een 28-jarige Syriër zijn, die lid is van IS. Hij blies zich op te midden van een groep Duitse toeristen op het Sultanahmetplein. Dat ligt centraal tussen de de belangrijkste bezienswaardigheden zoals de Blauwe moskee, de Hagia Sophia en de Basilica Cisterne.

De Duitse minister van Binnenlandse Zaken Thomas de Maiziere zei eerder op woensdag er vooralsnog geen aanwijzingen zijn dat de aanslag specifiek gericht was op Duitsers.

Video: Turkse politie doorzoekt huizen 

Extremist

De Turkse minister-president Ahmet Davutoglu liet dinsdag weten dat de extremist niet op een lijst stond van verdachten die in de gaten werden gehouden. Volgens vice-premier Numan Kurtulmus houden de Turken ''duizenden" militanten in de gaten.

De aanslag is tevens aanleiding voor de Turkse politie om de opsporing naar IS-sympathisanten verder op te voeren. Dat leidde woensdag in Anatolië, het Aziatische deel van Turkije, tot de aanhouding van vier vermoedelijke IS-leden.

In Izmir werden nog eens zes personen aangehouden en werden wapens in beslag genomen. Vlak voor en na de aanslag in Istanbul zijn door veiligheidstroepen in totaal 68 mensen aangehouden tijdens acties tegen Islamitische Staat.

Tsjetsjenië

De laatste jaren sloten vooral moslims uit de autonome Russische  republiek Tsjetsjenië zich aan bij IS. Onder meer Omar al-Shishani, afkomstig uit Georgië, werd een van de gezichten van de Syrische tak van de terreurgroep. Hij heeft de bijnaam de 'rode Tsjetsjeen' vanwege zijn rode baard. 

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet eerder weten dat ruim 2.700 Russen naar Syrië waren vertrokken om zich aan te sluiten bij IS. Daarbij kwamen 160 Russische strijders om het leven.

Lees meer over:

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie