Iran laat boten Amerikaanse marine weer gaan

Iran laat de twee Amerikaanse marineboten, die dinsdag binnen de territoriale wateren van Iran waren gekomen, hun tocht weer vervolgen. Iran hield de schepen tot en met woensdagochtend vast.

Dat heeft minister Javad Zarif van Buitenlandse Zaken zijn Amerikaanse ambtgenoot John Kerry inmiddels laten weten, aldus en persbericht van het ministerie. 

De matrozen werden in Iran verhoord, maar zijn inmiddels weer vrijgelaten, zo melden Iraanse staatsmedia. Wel vindt Zarif dat de Verenigde Staten hun excuses moeten maken.

Het draait om twee kleine vaartuigen die op weg waren van Koeweit naar Bahrein. De Amerikaanse marine verloor dinsdag het contact met de schepen. 

Navigatieapparatuur

De vaartuigen bleken door de Iraanse marine te zijn onderschept en werden naar een basis van de Revolutionaire Garde in de Perzische Golf gebracht. De Amerikanen hebben verklaard dat zij in de Iraanse territoriale wateren terecht zijn gekomen, omdat hun navigatieapparatuur defect was.

Volgens het Pentagon, het ministerie van Defensie in Washington, zijn de Amerikanen na hun vrijlating aan boord gegaan van hun vaartuigen en vertrokken. Ze zijn later op open zee aan boord gegaan van helikopters en ergens op een veilige locatie aan land gebracht.

De Amerikaanse marine heeft een onderzoek naar de gebeurtenissen aangekondigd.

Video: Iran houdt Amerikaanse schepen tegen

Incidenten

De afgelopen jaren zijn er meerdere incidenten geweest tussen Amerikaanse en Iraanse schepen op de Perzische Golf.

Vorige maand nog schoot een Iraans schip raketten af bij een oefening, terwijl vlakbij het Amerikaanse vliegdekschip USS Harry S. Truman passeerde.

Ook is het niet voor het eerst dat Iran beslag heeft gelegd op schepen. Zo werden in 2004, 2007 en 2009 in totaal 26 Britten aan boord van marineschepenen tijdens een racejacht gearresteerd. Telkens werden ze spoedig vrijgelaten om hun tocht te vervolgen.

Lees meer over:
Tip de redactie