Zuid-Korea lost waarschuwingsschoten om drone uit Noord-Korea

Militairen van het Zuid-Koreaanse leger hebben woensdag waarschuwingsschoten afgevuurd op een drone uit Noord-Korea, nadat het object over de grens van de twee landen was gevlogen.

De drone keerde daarop meteen terug naar Noord-Koreaans grondgebied, meldt het Zuid-Koreaanse persbureau Yonhap News Agency op basis van een legerleider. Volgens AP heeft Zuid-Korea ongeveer twintig keer op de drone geschoten. Het onbemande luchtvaartuig is niet geraakt.

Het incident vond woensdagmiddag (lokale tijd) plaats bij een observatiepost in het westelijke gebied van de grens. De drone heeft enkele tientallen meters over Zuid-Koreaans grondgebied gevlogen.

Noord-Korea is de laatste jaren bezig om drones toe te voegen aan het wapenarsenaal van het communistische land. In 2014 maakte Zuid-Korea al eens melding van Noord-Koreaanse drones die de grens passeerden. Deze bleken toen van matige kwaliteit te zijn.

Nucleaire wapenarsenaal

De Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un drong eerder woensdag op aan op de uitbreiding van het nucleaire wapenarsenaal. Zowel de omvang als de kwaliteit ervan moet worden vergroot.

Zijn oproep volgt op de ondergrondse kernproef die het land vorige week uitvoerde. De test met een waterstofbom die een aardbeving veroorzaakte, leidde wereldwijd tot veel commotie. Wetenschappers twijfelen er evenwel aan of het echt om een proef met een waterstofbom ging.

Volgens het staatspersbureau KCNA wil Kim Jong-un in de toekomst "krachtigere waterstofbommen laten exploderen".

Lees meer over:
Tip de redactie