Een zelfmoordaanslag vlakbij een vaccinatiecentrum in de Pakistaanse stad Quetta heeft aan zeker vijftien mensen het leven gekost.

Door de explosie zijn vermoedelijk twaalf politieagenten omgekomen, die de vaccinatiemedewerkers veiligheid moesten bieden. Ongeveer 25 anderen raakten gewond.

De bom trof een politiebusje dat even voor de explosie bij het gebouw was gearriveerd, meldden Pakistaanse media. Bij de andere doden zijn onder anderen een legerofficier en een burger.

Nog niemand heeft de verantwoordelijkheid voor de aanslag opgeëist.

Campagne

In het centrum worden kinderen ingeënt tegen polio. Pakistan heeft enkele dagen geleden een grote campagne tegen polio gelanceerd. Ongeveer 2,4 miljoen kinderen in het land moeten worden ingeënt.

In het verleden waren inentingscampagnes regelmatig het doelwit van aanvallen. Veel islamieten denken dat inentingen een samenzwering zijn om moslims onvruchtbaar te maken.

Video: Doden bij aanslag Pakistan

Doden na zelfmoordaanslag in Pakistan
Doden na zelfmoordaanslag in Pakistan

Pakistaans consulaat

Daarnaast zijn een zelfmoordaanslag bij het Pakistaanse consulaat in de Afghaanse stad Jalalabad woensdag meerdere mensen om het leven gekomen. Een woordvoerder van de gouverneur in de provincie Nangarhar sprak van minstens twee doden en twee gewonden.

Volgens een ziekenhuisarts zijn vier politiemensen en een burger gedood. Drie schoolkinderen hebben verwondingen opgelopen. De Afghaanse televisiezender Tolo News berichtte over vijf dode politieagenten en elf gewonden.

De zelfmoordterrorist probeerde in een rij van mensen aan te sluiten, die een visum voor Pakistan wilden aanvragen. Toen hem de toegang tot het consulaat werd geweigerd, blies hij zichzelf op. Twee andere aanvallers verscholen zich in een leeg regeringsgebouw in de nabijheid van het consulaat, maar veiligheidstroepen hebben hen gedood, liet de Afghaanse vice-minister van Binnenlandse Zaken weten.

Veiligheid

Volgens het Pakistaanse ministerie van Buitenlandse Zaken zijn alle consulaatmedewerkers in veiligheid. Jalalabad ligt in het oosten van Afghanistan, niet ver van de grens met Pakistan.

Nog maar twee dagen geleden zijn vertegenwoordigers van de Pakistaanse, Afghaanse, Chinese en Amerikaanse regering in Islamabad aangekomen om een nieuw vredesplan voor Afghanistan te ontwikkelen. Eerder kwamen ook de Indiase premier Narendra Modi en de Pakistaanse premier Nawaz Sharif overeen nieuwe vredesbesprekingen tussen de beide kernmachten te beginnen.