Het aantal christenen dat door religieus geweld om het leven is gekomen, is in 2015 gestegen. Vooral in gebieden waar extremisme onder moslims, boeddhisten en hindoes toeneemt, hebben christenen het extra moeilijk.

In een land als Libië, waar Islamitische Staat terrein wint door een politieke machtsstrijd, groeit het aantal vervolgde christenen, stelt de organisatie Open Doors in de woensdag gepubliceerde Ranglijst Christenvervolging 2016. Libië komt voor het eerst voor in de top-10 van de ranglijst.

Noord-Korea staat voor de veertiende keer op de eerste plaats, gevolgd door Irak en Eritrea. Nieuw in de lijst zijn Bahrein en Niger, die op respectievelijk de 48ste en 49ste plaats terechtkomen. In beide landen is de groei van islamitisch extremisme de reden voor de notering in de lijst.

Volgens Open Doors moet een land steeds hoger scoren om nog op de lijst terecht te komen. "Een land als Sri Lanka valt dit jaar van de ranglijst af. Niet omdat het daar beter gaat met de christenen, maar omdat christenvervolging in andere landen simpelweg nog heviger is", zegt directeur Ruud Kraan.

"Om dezelfde reden zijn sommige landen gezakt op de ranglijst terwijl hun score gelijk is gebleven of zelfs iets hoger is dan vorig jaar.”

Doden

Open Doors registreerde 7.100 doden. Dat zijn volgens de organisatie 3.000 meer doden dan in 2014. Ook zijn in 2015 meer dan 2.425 kerken beschadigd of vernietigd. "De werkelijke getallen liggen nog hoger, omdat het in sommige landen buitengewoon moeilijk is om incidenten te registreren. Denk aan Noord-Korea of Syrië”, stelt Kraan.