Obama onderstreept in State of the Union leidersrol VS op wereldtoneel

De Amerikaanse president Barack Obama sprak dinsdagavond (Amerikaanse tijd) het Congres toe in zijn laatste 'State of the Union'. Opmerkelijk waren zijn krachtige uitspraken over de positie van de VS op het wereldtoneel. 

Om 3.05 uur (Nederlandse tijd) betrad Obama het Capitool om eerst, zoals gebruikelijk is voorafgaand aan de State of the Union, de handen van aanwezigen te schudden. 

Obama kondigde meteen aan korter te zullen spreken dan normaal en geen waslijst aan nieuwe plannen te zullen presenteren. 

De Amerikaanse president stond vervolgens relatief lang stil bij de economie en benadrukte dat Amerika er op economisch gebied weer goed voor staat. Hij beklemtoonde dat de staatsschuld wordt teruggedrongen, dat het werkloosheidspercentage met 5 procent laag is, en dat er veel nieuwe banen worden gecreëerd.

Obama's laatste State of the Union

De Amerikaanse president Barack Obama sprak in de nacht van dinsdag op woensdag (Nederlandse tijd) het Congres toe in zijn laatste State of the Union. © AFP
Obama benadrukte in zijn toespraak dat Amerika er goed voorstaat, in economisch opzicht, maar ook als leider op het wereldtoneel. © AFP
Obama na afloop van zijn laatste State of the Union, met op de achtergrond vicepresident Joe Biden en de Republikeinse voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, Paul Ryan. © AFP
Obama zwaait naar aanwezigen bij het verlaten van het Capitool. © AFP
De State of the Union is een jaarlijkse traditie, die ooit begon met de toespraak van president George Washington. © AFP
Michelle Obama luistert naar haar man en applaudisseert. © AFP
Obama bij zijn eerste State of the Union (links) en zijn laatste State of the Union. Vicepresident Biden staat in beide foto's op de achtergrond. © AFP
Vicepresident Joe Biden arriveert in het Capitool voor de State of the Union. Hij gaat een project leiden dat uiteindelijk moet leiden tot de genezing van kanker. © AFP
Senator Marco Rubio wordt gezien als een kanshebber voor de Republikeinse nominatie in de race om het presidentschap. © AFP
Paul Ryan, voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden, opent de zaal voorafgaand aan Obama's toespraak. © AFP
Satya Nadella, directeur van Microsoft, wacht op de toespraak van Obama in het Capitool. © AFP
Het Witte Huis na zonsondergang, kort voor Obama's laatste State of the Union. © AFP
Obama verlaat het Oval Office, het kantoor van de president, op de dag van de State of the Union. © AFP

Deel deze foto via:

Terug naar slideshow

Uitgesproken

Opmerkelijk uitgesproken was Obama over de rol van de Verenigde Staten op het internationale toneel. "Amerika is het sterkste land ter wereld. Punt uit", aldus Obama. "Niemand komt in de buurt. We spenderen meer aan ons leger dan de volgende acht landen samen. Mensen kijken niet naar Moskou of Peking als ze leiding zoeken; ze bellen ons." 

Terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zal in de toekomst onverminderd bestreden worden, aldus Obama. "Als je twijfelt aan mijn toewijding om ervoor te zorgen dat gerechtigheid zal geschieden, vraag dan eens na bij Osama bin Laden."

IS bedreigt het bestaan van de Verenigde Staten niet volgens Obama. Het enige antwoord op de propaganda van IS blijft om de ''moordenaars en fanatici uit te roeien en te vernietigen".

Video: Obama spreekt over IS

Paradepaardjes

De president stipte verder enkele paradepaardjes aan, waaronder het zorgstelsel. Meer dan 90 procent van de Amerikanen heeft voor het eerst een zorgverzekering, beklemtoonde de Amerikaanse president. Ook onderstreepte Obama, zoals verwacht, het belang van investeren in schone energie, betaalbaar onderwijs voor iedereen en het sluiten van Guantanamo Bay. 

Amerika is een land van uitvinders, stelde Obama. Daarom zal Amerika volgens hem ook het land zijn dat de strijd tegen kanker wint. Obama: "Laten we Amerika het land maken dat kanker voor altijd de wereld uit helpt." Vicepresident Joe Biden, wiens zoon in 2015 overleed aan kanker, zal een project aansturen dat moet leiden tot een geneesmiddel.

Video: President wil dat Biden kankerproject aanstuurt

Donald Trump

Indirect verwees Obama in zijn toespraak naar de Republikeinse kandidaat Donald Trump, die moslims de toegang tot Amerika wil ontzeggen. "We moeten beleid dat mensen van een bepaald ras of een bepaalde religie als mikpunt heeft, verwerpen. De wereld respecteert ons niet alleen vanwege ons arsenaal, maar ook vanwege onze diversiteit, onze openheid en de manier waarop we elk geloof respecteren." 

Obama: "Gaan we de veranderingen van nu tegemoet met angst, kruipen we als natie in onze schulp en gaan we tegenover elkaar staan als volk? Of gaan we de toekomst tegemoet met vertrouwen in wie we zijn, waar we voor staan en met vertrouwen in de ongelooflijke dingen die we samen kunnen doen?"

Obama beantwoordde de Amerikanen die hoopten dat hij een verandering teweeg zou brengen in het politieke klimaat in Washington. "Het is een van de weinige dingen waar ik spijt van heb; dat de rancune en het wantrouwen tussen de partijen erger is geworden." De president stelde voor gezamenlijk te zoeken naar een beter politiek systeem dat minder wordt beïnvloed door geld. 

Video: Trump krijgt indirecte sneer van Obama

Niet tevreden

Hoewel Obama in Europa vaak wordt bejubeld om zijn successen, zijn veel Amerikanen niet tevreden met de huidige stand van zaken in de VS. Uit recente peilingen blijkt dat zeven op de tien Amerikanen vindt dat het land de verkeerde richting opgaat.

Tip de redactie